МРРБ предлага 1 лев за кубик вода за социално слабите

1724
МРРБ предлага 1 лев за кубик вода за социално слабите
Снимка: iStock/Guliver

1 лев за кубически метър вода при потребление от 1.5 куб метра на месец за социално уязвимите групи, за да се защити адекватно населението. Това предвижда новата Стратегия за финансиране на ВиК отрасъла.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в интервю за Българското национално радио днес, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Иванов към Манолова: КЕВР спазва законите за ВиК услугите, институциите са виновни за пропуските

КЕВР утвърждава цени на ВиК услуги за 2018 г. и това е в съответствие с действащите нормативни изисквания. Следва да отправите своит...

В документа се предвижда промяна в начина на определяне на цената на водата, за да се постигне по-адекватно събиране на средства за поддръжка на ВиК инфраструктурата, стана ясно от думите на Крумова. Тя съобщи, че се предвижда през януари проектът на Стратегията да бъде представен за публично обсъждане.

Сред основните цели на документа е да се гарантира, че за десет години ще се отговори на всички законодателни изисквания, подчерта Крумова. Тя обясни още, че предвижданата такса солидарност има за цел да се натрупва във фонд, който да подпомага операторите, нямащи достъп до европейско финансиране и населените места, които са недопустими за финансиране с евросредства. „От този фонд и с адекватно планиране ще има възможности за реконструкция на ВиК системата, както и за изграждане на нова инфраструктура, която да е в добро техническо състояние и да предоставя услуга с необходимото качество“, обясни заместник-министърът.

Малина Крумова беше категорична, че с новата Стратегия в никакъв случай не може да се говори за покачване на цената на водата в абсолютна стойност, а по-скоро за нов начин на формирането й - с различни компоненти и правилно насочване на инвестиционния ресурс.

„Шоково покачване има само в онези населени места, в които има гравитачно водоснабдяване, тъй като с приемането на новите бизнес планове цената се изравнява за цялата област“, обясни заместник – регионалният министър и добави, че всички останали поскъпвания са в рамките на приемливото – около 10, 30 стотинки.

4 села в Пловдивско са с нарушено водоподаване

4 села в Пловдивска област са с нарушено водоподаване заради аварии. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от прес...

„С предложените мерки в документа ще се намали срокът за изпълнение на целите на съответствие от двайсет на десет години“, прогнозира Крумова и допълни, че в момента цената на водата се покачва много по-бавно в сравнение с нивото на доходите в страната.

Заместник-регионалният министър припомни, че сега съществуващата инфраструктура се нуждае от сериозна подмяна, защото е изграждана през 50-те - 60-те години на миналия век, а и страната ни - като член на ЕС - има ангажименти за развитие на тази инфраструктура, за изграждането на канализация и за пречистване на отпадъчните води.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com