Мъже на токчета казаха "не" на насилието

8341

Смели мъже се престрашиха да обуят женски обувки, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз, съобщи БГНЕС.

В рамките на първото българско издание на международната инициатива "Извърви километър в нейните обувки" младежите се качиха на токчета и обещаха да направят всичко възможно да преминат с тях по бул. "Витоша" от кръстовището с бул. "Патриарх Евтимий" до Съдебната палата само за да докажат правотата на поговорката, че "не можеш да разбереш някого, докато не извървиш една миля с неговите обувки." Някои от мъжете открито признаха, че познават жертви на психическо и физическо насилие и участието им в днешната инициатива е и заради тях.

Идеята им е със своята демонстрация да повдигнат за пореден път темата за насилието над нежния пол и да провокират повече жени, жертва на психически или физически тормоз, да започнат да говорят за това, което им се случва и да потърсят помощ и подкрепа. Тези, които се включиха в инициативата, наистина вярват, че с кампании като тази ще може да се постигне по-добра превенция на този проблем.


Сред младежите имаше и такива, които си бяха купили специално обувки за днешната инициатива, а други получиха такива от организаторите от Българския хелзинкски комитет, БЧК и Фондация "Ресурсен център - Билитис". Организаторите обещаха, че това вероятно няма да е последната подобна инициатива в нашата страна.

"Walk a mile in her shoes" е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в женски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз. Десетки хиляди мъже по света са участвали в шествията до момента.

Организаторите напомнят, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, a четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз. Инициативата иска да информира както за реалната ситуация в страната, така и за предлаганите услуги за пострадалите.

 

12% по-ниски заплати получават жените в България спрямо мъжете

Жените в България взимат с 12% по-малко от мъжете, показват официалните данни на Евростат. Според статистическата служба на ЕС дамите ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com