Наближава времето на по-ниските такси за преводи към и от еврозоната

2382
Наближава времето на по-ниските такси за преводи към и от еврозоната
Снимка: iStock/Guliver

Който превежда пари в държава от еврозоната или прави вноски по кредити към тях, след 15 декември тази година трябва да изисква таксите за преводите да са равни с тези при вътрешните преводи. Това следва от евродиректива, чието спазване е задължително за всички банки и компании, които правят парични преводи, предаде в. "24 часа".

Основата на директивата гласи следното - таксите за трансгранични плащания в евро в ЕС трябва да бъдат в съответствие с таксите за националните заплащания направени в местната официална валута (правилото за "същата такса"). Освен това държавите членки са свободни да наложат правила на банките за прилагане на същите такси за трансграничните и за вътрешните плащания, които не са в евро.

Ева Майдел: Пестим 60-70 млн. евро годишно от такси за банкови преводи в евро

По-ниските такси за банкови преводи в евро в ЕС ще спестят около 60-70 млн. евро на българските граждани, които изпращат или получават ...

Според вносителя на предложението за изменението на еврозаконодателството Ева Майдел, таксите ще паднат от сегашните 10 евро до 2-5 лв. за превод и това ще спести 70 млн. евро за година. А подуправителят на БНБ Нина Стоянова каза, че при електронните картови преводи банките са задължени да дадат на клиентите си информация за възможностите, за да не губят от курсови разлики.

Институции и търговци, които предоставят услуги по превалутиране на терминал или на мястото на продажба, ще са длъжни, преди да направят превода, да уведомят платеца за общата сума на таксите за превалутиране. Тази такса трябва да бъде процентна надбавка спрямо последните обменни курсове на еврото, обявени от Европейската централна банка. Платецът задължително ще получава информация и за сумата, която ще се заплаща на получателя, както в паричната единица, използвана от получателя, така и в паричната единица на сметката на платеца, обясни Стоянова.

При кредитните преводи платецът трябва да получи информация за очакваните такси за услугите по превалутиране, които са приложими за кредитния превод, както и за очаквания размер на превода в паричната единица на сметката на платеца. Клиентът трябва да бъде уведомен и каква сума и в каква парична единица сумата ще стигне до получателя. Тези изисквания ще влязат в сила малко по-късно след изравняването на таксите - от 19 април догодина.

До 14 септември тази година пък всеки, който предлага платежни услуги, трябва да въведе и да използва поне два начина за установяване идентичноста на платеца. Такива могат да бъдат еднократна парола и/или пръстов оптечатък или други избрани начини. Който реши да не го прави, ще трябва да наеме одитори с опит в сигурността и да представи в БНБ резултати от стрестестове, предупреди Стоянова. Тестовете категорично трябва да доказват, че сигурността на системата осигурява нива, което е поне еквивалентно на останалите. Доставчиците ще са длъжни да уведомяват БНБ за всяка промяна.

Какви са ползите от намаляването на таксите за банкови преводи в евро?

Банковите преводи в евро от и към България поевтиняват драстично, благодарение на новите правила, приети от Европейския парламент и одо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика