Над 700 хил. лв. лева плати болницата в Смолян за смъртта на дете

25776
Над 700 хил. лв. лева плати болницата в Смолян за смъртта на дете
Снимка: МБАЛ - Смолян

Над 700 000 лева е платила областната болница в Смолян за смъртта на 4-годишната Никол Сурчева, която почина в лечебното заведение след прекарана тежка варицела преди 9 години.

По информация от д-р Марин Даракчиев – изпълнителен директор на МБАЛ „Братан Шукеров“, първото плащане е било направено през март месец миналата година на стойност 443 066 лв. Второто пък е от 15 май тази година и е за 278 926 лв.

Делото е заведено от родителите на детето - Мая и Николай Сурчеви.

Искът им от по 200 000 лв. е частичен на претендираните суми от по 500 000 лв. Първоначално Окръжният съд в Смолян, а в последствие и Апелативният постановиха личният лекар д-р Денка Лалова, д-р Мария Ирикева от Спешно отделение и МБАЛ „Братан Шукеров“ да платят солидарно по 120 000 лв. на родителите.

С решение от 8 февруари т.г. Върховният касационен съд уважи изцяло иска за по 200 000 лв., представляващи обезщетение за претърпени болки и страдания след смъртта на детето им. Заедно с лихвите и съдебните разноски общата сума, която се дължи на родителите е над 700 000 лв.

4-годишното дете се разболява през септември 2009 година в Смолян. Личният лекар установява варицела и изписва лечение. На третия ден състоянието на момичето се влошава, но от Спешното отделение настояват родителите да продължат лечението, предписано от джипито.

Виртуозен хирург върна зрението на мъж, ослепял с едното око от детските години

52-годишен мъж от девинското село Стоманово прогледна с окото, ослепяло в детските му години. Ялдъз Газиев получил травма на десетгодиш...

През нощта на 20 септември родителите го завеждат отново в Спешното отделение, където им казват, че няма детски лекар и ще трябва да чакат до сутринта. Момиченцето издъхва в адски мъки в ръцете на една от сестрите от Спешно отделение. „Мамо, не мога да говоря", са последните му думи, а от болка и стискане бе счупило зъбче. Причината за смъртта, посочена след аутопсията, е остра дихателна недостатъчност, сепсис, варицела и пневмония.

След дългогодишен тежък съдебен процес през 2014 г. личната лекарка на детето д-р Лалова получи една година условно и лишаване от лекарски права за същия срок.

Условна присъда от 2 години и лишаване от лекарски права за същия срок получи д-р Ирикева от Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”.

Смолянската болница е привлечена в съдебния процес в качеството на работодател на д-р Мария Ирикева и отговаря солидарно със служителя за причинените от него вреди, пише в съдебното решение.

Съгласно Закона за задълженията и договорите обаче след като изплати всичко на пострадалите, здравното заведение може да търси сумите както от своя работник, така и от осъденото трето лице – в случая д-р Лалова.

ЧСИ продаде сграда на община Смолян за половин милион

Частен съдебен изпълнител днес е продал сграда заради дълг на община Смолян за половин милион лева. Става въпрос за част от Младежкия д...

"Болницата е единствената, която плати обезщетението. Нашата отговорност има обезпечително-гаранционна функция и законодателят я е въвел в интерес на ощетените лица, за да могат те да получат по-лесно дължимите им обезщетения, като се предполага, че работодателят е с по-големи финансови възможности, отколкото преките причинители на вредата", поясни д-р Даракчиев

Още миналата година болницата е предприели действия за събиране на сумите от виновните лица.

"В ход са изпълнителни дела. На д-р Лалова е наложен запор върху дяловете в едноличното й търговско дружество, с което практикува като личен лекар. Предявен е иск за прекратяването му. Предстои и предявяване на искове за обявяване на недействителни сделките, с които е прехвърляла свои имоти след като е започнало наказателното дело", каза д-р Даракчиев.

Работещата в спешно отделение по време на трагичния инцидент д-р Ирикева не разполага с имущества. Сега е в отпуск по майчинство е и след връщане на работа ще ѝ бъде наложен запор върху трудовото възнаграждение.

"Бихме били радостни, ако осъдените лекари проявят повече активност и инициативност, защото платените средства са на всички работещи в лечебното заведение и с тях бихме могли да задоволим други финансови потребности - за фонд „Работна заплата“, за обновяване на материалната база, за повишаване качеството на обслужване и социалните придобивки на работниците и служителите", посочи изпълнителният директор.

Показват скандалната картина "Родопска сватба" след реставрация (СНИМКИ)

Реставрирана е вече скандалната картина „Родопска сватба“ или „Мома се с рода прощава“. Тя е дело на именития с...

За тежката ситуация той е уведомил и здравното министерство. По думите му платената досега сума е огромна за здравното заведение и представлява допълнителен, непредвиден разход.

"В условията на работа с лимитиран бюджет изпаднахме в затруднена ситуация. До този момент болницата е нямала просрочени задължения и коректно е изплащала заплати и средствата към доставчици. През 2017 г., въпреки платените 440 хил. лв., ние сме приключили с положителен резултат и без просрочия за годината. Новите близо 300 хил. лева, които платихме сега ни натовариха. Имаме известно просрочие към доставчици, което е около 30 дни. Но имаме лекарства и консумативи, изплащаме и заплатите. Кандидатствахме за кредит към финансова институция. Обявихме обществена поръчка, за да покрием тези допълнителни средства. Кредитът ще бъде за две години и е на стойността на последното плащане 300 000 лв., за да може без катаклизми да се нормализира финансовото състояние и болницата да бъде коректен платец, както сме били винаги досега", каза шефът на болницата.

Той уточни, че застраховката "Професионална отговорност" по онова време е била 50 000 лв, но тя не покрива дори 1/10 от присъденото обезщетение. Сега болницата е застрахована за много по-високи прагове, които биха покрили такова събитие.

Днес от лечебното заведение съобщиха, че МБАЛ е получила отлична акредитационна оценка за срок от пет години.

Оценката е отлична и за отделните медицински дейности, и за практическото обучение на студенти в професионално направление "Медицина" с образователно-квалификационна степен "магистър", както и за следдипломното обучение на магистър-лекари за придобиване на 17 специалности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян