Най-добрата молитва идва от чистото сърце и душа

11970

Хиляди софиянци почетоха паметта на своите близки на днешната "Черешова" задушница. На гробовете или в църквите се отслужват заупокойни молитви, чрез които се измолва прошка от Бога за нашите починали близки. Хората раздават жито за Бог да прости.

Днешната задушница е наречена от нашия народ "Черешова", защото обикновено по това време на годината се берат черешите. Това каза пред БГНЕС отец Гервасий.

Ние имаме още две задушници, които се правят преди всеки голям християнски празник – утре е Св. Петдесетница или Св. Троица, което и самият рожден ден на църквата. Другата голяма задушница е Архангеловата, която се отбелязва съботата преди честването на безплътните сили. И следващата задушница в съботата преди Великия пост.

Днес във всички храмове в страната и на гробищата се отслужват заупокойни молитви, защото когато човек си отиде от този свят и отиде във вечния, за нас остава грижата ние да му отдадем неговата заслужена почит. На ден като днешния ние трябва да благодарим на всички онези, които не са между нас, но са ни отгледали и са отдали живота си за нас.

За ден като днешния има и съответните молитви, които всеки православен християнин трябва да отправи. Техните текстове са поместени в требниците. Но все пак, най-чистата молитва, която всеки християнин може да отправи е онази, която той ще каже като се помоли от сърце, каза отец Гервасий.

Като пример той разказа случилото се преди много столетия с един владика. Корабът на духовника се повредил и той попаднал на остров, на който имало трима монаси. Те му се поклонили и го помолили да освети църквата, която са построили, както и да ги научи на няколко молитви. Той им дал, онова, което те поискали от него, но когато си тръгвал от острова свещеникът чул монасите да викат след него, че са забравили молитвите. Владиката се обърнал, но видял, че те ходят по морето. Тогава им казал: "Молете се както знаете".

"Всъщност, той е видял, че те са постигнали съвършенството, което Бог ни е дал. Така, че най-добрата молитва е тази, която идва от чистото сърце и чистата душа", каза още отец Гервасий.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com