Най-после дойде сребърният медал на Милка Манева от МОК

1745
Най-после дойде сребърният медал на Милка Манева от МОК
Снимка: МОН

Дошъл е сребърният медал на тежкоатлетката от Смолян Милка Манева. Официалната церемония по връчването му ще изпълни председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Събитието ще е в събота от 11,30 часа в Националната спортна академия.

Новината потвърди самата щангистка, носител на среброто от летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година

„На работа съм – тичам, оформям учениците и нямам време да се радвам. Смесени чувства изпитвам. Обадиха ми се от Българския олимпийски комитет, че медалът е дошъл, че на 23 юни ще бъде награждаването ми във връзка и с Международния ден на олимпиеца. Страхотен повод! Радвам се, разбира се. Най-накрая дочакахме медала. Много ми е любопитно. Искам да го видя, да го пипна“, каза за Actualno.com олимпийската медалистка.

С награждаването ще се сложи край на двегодишната сага за Милка манева по изчакването да приключат всички процедури по присъждането на вицешампионската й титла.

Манева се нареди пета на Олимпиадата в Лондон по вдигане на тежести в категорията до 63 килограма през 2012 г. Пробите на класиралите се преди нея спортистки след това показаха, че три от тях са използвали допинг и бяха дисквалифицирани.

Цели шест години след олимпиадата Международният олимпийски комитет (МОК) потвърди наказанието на шампионката в категория до 63 килограма на турнира по вдигане на тежести Мая Манеза от Казахстан. Втората в общото класиране Светлана Царукаева от Русия също е дисквалифицирана за допинг.

Официално: Милка Манева е сребърен медалист от Лондон`2012

Шест години след олимпиадата (през 2016 г.) Международният олимпийски комитет потвърди наказанието на шампионката в категория до 63 кил...

Така родопчанката стана сребърна медалистка с двубой от 233 кг, а олимпийска шампионка е канадката Кристин Жирар с 236 кг.

През април т.г. председателят на БОК Стефка Костадинова уведоми Българската федерация по вдигане на тежести за стартиралата процедура по връчване на медала.

Пренареждането донася на България първия медал от олимпиада в женските щанги.

Доскоро в сайта на МОК името на Милка Манева стоеше срещу бронзовия медал. Грешката в сайта е вече поправена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт