Намаляват персонала в домовете за деца

9640
Намаляват персонала в домовете за деца

Намалява се персоналът в домовете за медико-социални грижи за деца, реши правителството след като одобри промени в Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването.

Общата численост на персонала на домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) - лечебни заведения на бюджетна издръжка със специфични функции, второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на здравеопазването, се намалява с 462 щатни бройки от 2888 на 2426. Промените в числеността ще доведат до постигането на адекватно съотношение между наличния персонал и капацитета на всяко от заведенията.

Анализът на ситуацията в ДМСГД през последните три години показва, че в резултат на активните процеси на извеждане на децата от институциите в семейна или алтернативна на семейната среда, е налице трайна тенденция за намаляване на броя на отглежданите в домовете за медико-социални грижи, добави БГНЕС.

В края на 2009 г. в ДМСТД е имало 2203 деца на институционална грижа, в края на 2010 г. техният брой е 2027, а към 31 декември 2011 г. този брой е 1833 деца. Същевременно утвърденият и фактически поддържан леглови капацитет в домовете остава непроменен за последните 10 години - общо 3860.

Извършващата се към момента оптимизация на дейността на ДМСГД е в унисон с Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България", според която след извеждането на децата от институциите, техният капацитет трябва да бъде намален до окончателното им закриване.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com