Нанков: До края на 2020 г. трябва да е готова съществена част от скоростния път София - Видин

1630
Нанков: До края на 2020 г. трябва да е готова съществена част от скоростния път София - Видин
Снимка: БГНЕС

До края на 2020 г. очакваме да бъде изградена съществена част от скоростния път между София и Видин, който на места ще преминава и в магистрални габарити. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание, съобщиха от МРРБ.

Министърът подчерта, че пътят е приоритет за правителството, залегнал и в управленската му програма. Той отбеляза, че в последните 8 месеца ежедневно се работи за стартиране на проекта. Министър Нанков отбеляза, че за най-тежкия участък от трасето между Ботевград и Мездра има одобрен подробен устройствен план на парцелалрен план и влязло в сила решение по ОВОС. Отпуснати са и средства за довършване на отчуждителните процедури.

Магистралата Русе - Велико Търново ще се забави с 6 месеца

С 6 месеца ще се забави стартът на новата магистрала от Русе до Велико Търново. Това коментира днес министърът на регионалното развитие...

„Според графика, до 15 март ще пуснем обществена поръчка за избор на изпълнител“, обясни той. Участъкът с дължина 33 км е разделен на два проекта, които предвиждат изграждане на две нови ленти и основна рехабилитация на съществуващото трасе. Предвижда се и изграждането на пътен възел при село Новачене и още 5 кръгови кръстовища за връзка с общински пътища по направлението. „Убеден съм, че в рамките на 2 години от сключване на договора ще завършим най-тежкия откъм трафик участък“, посочи Нанков.

Със средства от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ започва проектиране на важния участък от Видин през Димово до Ружинци, с който ще се изнесе транзитният трафик от редица населени места. Участъкът от 54 км ще е с габарит на магистрала. Според предварителния график очакванията на министър Нанков са през месец юли да стартира обществената поръчка за избор на изпълнител. Работи се паралелно и по останалите участъци, увери Нанков. В отсечката от Мездра до Враца, например се предвижда само реабилитация на съществуващото четитирилентово трасе, която ще е факт до края на 2019 г.

„Най-сложна от техническа, финансова и инженерна гледна точка е реализацията на участъка от Ружинци до Видин. Индикативната стойност на тази отсечката е над 500 млн. лв., отбеляза регионалният министър и обясни, че поради тази причина трасето е разделено на три етапа – от Видин до Димово, обходът на гр. Димово и от там до Ружинци. Участъкът от Ботевград до Мездра ще струва малко над 200 млн. лв., сочат предварителните разчети, а от Ружинци до Монтана индикативната сума е малко над 400 млн. лв. Всички средства ще бъдат осигурени от държавния бюджет по линия на приходите на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Тази година, ако няма обжалвания, съм убеден че ще стартираме с реалните строителни дейности и до 2 години най-тежкият участък Ботевград - Мездра ще бъде реализиран. До 4-5 месеца след него ще се движи участъкът Видин - Ружинци, с до още 5 месеца ще се движат и следващите участъци“, увери министър Николай Нанков. Той напомни, че в периода от 2015 г. досега са рехабилитирани над 80 км от съществуващото трасе на главен път Е-79. Според него изграждането на скоростния път няма да реши всички икономически и демографски проблеми на региона, но ще е сериозна предпоставка за това. Пред регионалната парламентарна комисия министър Нанков информира, че на 19 февруари ще бъде делото по жалбата срещу ОВОС-а на проекта за изграждане на лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле.

Протестите на Е-79 дадоха резултат: Първи стъпки за магистралата до Видин

Тази година ще започнат тръжните процедури за избор на изпълнители за строителство и надзор при изграждането на два участъка от междуна...

„Ако решението е в наша полза ще се спестят месеци за строителството на отсечката“, коментира министър Нанков. До края на годината ще са изградени 25 км от АМ „Струма“ между Кресна до Сандански, както и отсечка от 6 км от Благоевград до Железница. През месец май, ако няма обжалвания, ще бъде обявена обществената поръчка за строителството на тунел „Железница“ и на участъка от тунела до Крупник. „До 20 дни се очаква да приключи работата на комисията по оценки на офертите и, ако няма обжалвания, се стартира веднага със строителството“, увери Нанков и подчерта, че до 2020 г. може да завърши цялостното изграждане на магистралата. На 26 март стартираме с дискусиите за районирането на страната.

През 2018 година трябва да вземем експертното, а в края на годината и политическото решение, каза още министър Нанков на заседанието. „Това не трябва да притеснява гражданите от гледна точка на промяна на граници или закриване на области и общини. Няма да има и промени в целенасочените мерки на правителството за развитие на регионите. На обществено обсъждане ще се предложат три варианта за промяна в обхвата на районите за планиране. В тази връзка върви подготовка на дискусии с участието на представители на местните власти. „Предприемането на тази стъпка се налага от необходимостта от по-устойчиви във времето райони по отношение на броя на населението в тях и осигуряването на съответствие с нормативната рамка на ЕС“, посочи министър Нанков. И уточни, че съгласно европейския регламент минималният брой население за район от ниво 2 е 800 000 души, а максималният – 3 000 000 души. Според статистическите данни в момента Северозападният район за планиране е под 800 000 души, а Северен централен район е с население малко над изискуемия минимум.

„Целта ни е да създадем силни и жизнени райони, които са по-добре географски обособени и разположени по основни оси на развитие, със силни, достъпни и притежаващи капацитет и възможности центрове на райони“, каза още регионалният министър. Той допълни, че промяната се обуславя от нуждата от изграждане на ефективна териториална основа, на която да се базира разработването и изпълнението на стратегическите документи за регионално развитие, както и на програмите, които ще бъдат съфинансирани от европейските фондове след 2020 г.

Министър Николай Нанков отбеляза още, че очаква в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС да бъдат подновени разговорите с румънската страна за проектите на нови мостове над р. Дунав. Според него, в най-напреднала фаза, откъм проекти и финансиране е изграждането на мост при Силистра - Кълъраш. Министър Нанков обаче обоснова и необходимостта от строителство на втори мост при Русе, заради огромния пътнико-поток и строителството на магистралата Русе-Велико Търново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com