Небивало шествие за 24-ти май в Смолян

9227
Небивало шествие за 24-ти май в Смолян
Снимка: Анита Чолакова/Actualno.com

Хилядно шествие от стария до новия център на Смолян по случай 24-ти май се състоя в Смолян днес, 24 май. В него се включиха всички детски градини, основни, средни и профилирани училища в областния град.

За Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост манифестираха също сегашни и бивши учители, родители на малки и големи деца, стотици граждани.

Фандъкова към ученици: Смартфоните не са по-умни от вас

Смартфоните не са по-умни от вас, не им давайте да управляват живота ви. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова се обърна към у...

Първото от началото демокрацията за Смолян шествие в знак на почит към делото на светите братя Кирил и Методий бе организирано от Oбщина Смолян и Регионалното управление на образованието. То бе предвождано от общинския духов оркестър. След него с бодра крачка маршируваше новосъздаденият Трети гвардейски отряд към Езиковата гимназия „Иван Вазов“. Той получи своето бойно знаме едва преди дни на церемония под егидата на президента Румен Радев.

„24 май е специален ден за всички ни. Той символизира духовността, подчертава идентичността ни като народ. А словото е дадено да слави, не да хули. Да обединява, не да разделя. И всички сме длъжни да го пазим чисто. Нека никога у нас не стихва жаждата ни за знания и духовно извисяване“, пожела областният управител Недялко Славов.

Той подчерта, че Родопите и Смолян винаги са били място, в което образованието е най-висша ценност, а към учителя са се отнасяли с почит и уважение. „И това дава своите резултати. От нашия регион са родени много прочути творци на словото, артисти, писатели, културни дейци, просветители“, посочи Славов.

„Нека пребъде 24-ти май - най-светлият, най-жизнерадостният, най-обичаният български празник!“, бе пожеланието на кмета Николай Мелемов. Той награди 29 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.

Actualno.com ви честити 24 май с любимите си стихове

По случай Деня на славянската писменост и култура Actualno.com реши да припомни за красотата на българския език и слово чрез едни от на...

За първа година община Смолян връчи и награди на ученици по случай 24 май. За принос в съхраняването на българското слово с участието си в конкурса „Родна реч, омайна, сладка…” бяха получени 179 клипа от ученици от 1 до 7 клас. Децата се състезаваха с изпълнение на любимо българско стихотворение, посветено на Родината, на българската реч, на свободата.

След сериозната надпревара да рецитират патриотични стихове и да пишат есета за „Пазители на българското словото“ бяха обявени: Маргарита Самуилова - 9 клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с есе; Божидара Николова - 10 клас от СУ „Св. св. Кирил и Методий“с есе; Константин Милев - 1 клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“за видеоклип със стих; Любомир Капуджиев - 6 клас от СУ „Иван Вазов“за видеоклип със стих.

Колективна награда „Училище – пазител на българското слово“ бе връчена на ОУ „Иван Вазов“ от 1 до 4 клас, за вълнуващ видеоклип, на който всички в коридора на школото рецитират „Аз съм българче“.

24 май: Идентичността, която да предадем на децата си

Няма да ни омръзне да повтаряме колко важен празник е 24 май. Ден на независимостта или на някоя историческа победа имат всички народи....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян