Нено Димов: Трябва да се приближим по природата, където отпадък не съществува

1266
Нено Димов: Трябва да се приближим по природата, където отпадък не съществува
Снимка: БГНЕС

Природата е перфектната кръгова икономика. В нея отпадък не съществува. Ние трябва да се опитаме да се приближим до подобна на природната система, в която всяко нещо е полезно. Това е фундаментът на кръговата икономика.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на семинар на тема "Интегрирано управление на отпадъците" в курорта Пампорово, цитиран от агенция "Фокус" .

Нено Димов: Няма преливане на язовир "Тича"

Искахме на място да се убедим как стоят нещата с язовир „Тича“. Дойдохме по нареждане на премиера, за да се убедим лично ка...

Той призова местните власти и бизнеса да мислят в посока предотвратяване на отпадъка чрез повторна употреба, рециклиране, употребата на енергията чрез инсинериране и чак накрая депониране. Целта е депонирането да е нищожно малко.

Министърът подчерта, че важно за развитието на страната е намирането на баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда. "Както е важно да пием чиста вода, да дишаме чист въздух, да обработваме отпадъците си, така е важно и това да не пречи на икономическото ни развитие. Тоест не можем да сложим приоритет на едното или другото, те трябва да се развиват ръка за ръка", поясни Нено Димов.

Той обясни, че философски погледнато съществуват два вида закони – едните, които могат да се нарушават и другите, които не мога да се нарушават. "Могат написаните от човека закони, а не могат божиите или природните закони. Колкото по-близо е до втората група един човешки закон, токова по-малко може да бъде нарушаван", поясни екоминистърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com