Нено Димов: Трябва да се спре вносът на автомобили без катализатори

2921
Нено Димов: Трябва да се спре вносът на автомобили без катализатори
Снимка: БГНЕС

Във връзка с идеята да се спрат от движение колите, които нямат катализатори, въпросът е в какъв порядък и как ще върви този процес. Ясно е, че не може да стане от утре, но трябва да се започнат определени стъпки, които да доведат до постепенното намаляване. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му, няма смисъл от веднъж да има решение, трябва да има еволюционно решение.

Първата стъпка е да се спре вносът на коли, които нямат катализатор. Това е практика в момента. Пунктовете, в които се прави първа регистрация нямат необходимата апаратура за измерване, коментира Димов в ефира на bTV.

Екофондът отпуска 1.3 млн. лв. за покупката на електромобили

Нова покана в схемата за насърчаване използването на електромобили обяви управителният съвет на Националния доверителен екофонд (НДЕФ)....

Самият катализатор и скъп и смяната му е доста сериозна инвестиция – вероятно затова го свалят. 97-ма година имахме аналогичен проблем с преминаването на безоловен бензин. Днес 20 години по-късно никой не се сеща за този проблем. Предполагам, че след 20 години никой няма да се сеща за катализаторите, допълни министърът.

"Първо трябва да се обезпечат техническите средства, защото дори утре да бъде променен законът за околната среда или друг закон, който ще реши този проблем, когато при първа регистрация няма апаратура, която да каже как да изпълнят този закон...

Добре е да се мисли успоредно – и законова промяна и мерки, които да позволяват изпълнението.

Приема парламентът другата седмица закон и казва: Спираме ги. И какво правят в КАТ? Как да ги спрем като нямаме апаратура, а това е планиране на бюджет, планиране на проект, което изисква технологично време".

Държавата продължава с опитите да насърчи ползването на електромобили

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще обяви кампанията за набиране на нови проекти, които насърчават използването на елек...

Относно замърсяването на въздуха у нас, министърът каза, че източниците са два – автомобилите и отоплението на твърдо гориво. Според него ситуацията обаче не е драматична.

Той допълни, че през есента очакват резултатите от проект на Световната банка, които да покажат мерките на национално ниво, онези, които общините не могат да вземат.

Според министъра едно от решенията е дървата и въглищата, които се продават, да бъдат с определени характеристики – определено допустимо съдържание на сяра и пепел.

Това обаче не са от най-евтините въглища. Помощите, които се дават, може да са за определени въглища с определени качества. Друго е качеството на отоплителния уред, което също е важно.

Ако имате кола на старо, нов катализатор може да ви струва двойно или тройно повече от колата

800 – 1000 лева би струвал пасивен катализатор за автомобил, който струва 300 – 500 лева. Всъщност при около 100 – 15...

Част от кметовете, които кандидатстват по проекти може би ще имат възможност да закупят такива уреди и да снабдят гражданите с тях, каза министър Ненов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика