Николай Цонев невинен по делото за подкуп според СГС

8154
Николай Цонев невинен по делото за подкуп според СГС

Софийски градски съд оправда Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов по делото за подкуп.

На заседанието по делото на 24 октомври прокуратурата поиска седем години лишаване от свобода за подсъдимите Николай Цонев и Тенчо Попов, шест години за подсъдимия Петър Сантиров и глоба от по 15 000 лева за всеки. На заседанието по делото на 25 октомври пък и тримата подсъдими поискаха оправдателни присъди. Бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов са обвинени за това, че през 2010 г. в София в съучастие – Цонев и Попов като извършители, а Сантиров като помагач, са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров. Адвокатът на Николай Цонев – Васил Василев пледира, че подзащитният му е невинен, напомня БГНЕС.

Бившият военен министър Николай Цонев бе задържан при специализирана полицейска акция на 1 април 2010 година в столицата заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. След като пресцентърът на МВР разпространи видеоматериал от показната акция по арестите на тримата последва наказание на зам.-градския прокурор на София Роман Василев.

На 20 май 2010 година пък ВСС наказа с порицание Роман Василев заради поведението му по време на ареста на Цонев. Наказанието бе следствие на думите на Василев, който при арестуването на Николай Цонев извика: "Ти си абсолютен престъпник, на колене!". Цонев пък подаде жалба в Страсбург.

На 13 юни тази година Николай Цонев бе признат окончателно за невинен по две от четирите дела, които се водеха срещу него. Върховният касационен съд окончателно го оправда по делото за "Терем". По него прокуратурата го беше обвинила за това, че на 25 юни 2009 година, като министър на отбраната - едноличен собственик на капитала на дружеството "Терем", Цонев се е разпоредил с целеви средства не по предназначение. По-малко от две седмици преди това, на 1 юни пък Цонев окончателно беше оправдаван по т. нар. "военно дело" срещу него.

Срещу Цонев се водеха общо три дела в граждански и едно във военен съд. По всички дела, които се водят до момента срещу него, присъдата е една и съща - "невинен". Той беше оправдан на една инстанция и по делото, заведено, че е ощетил държавата с 8 млн. лева за неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари.

Съдът гледа делото за подкуп срещу Николай Цонев

Софийски градски съд днес ще гледа делото за даване на подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и фи...

 

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com