Нинова: БСП няма да прави безпринципни коалиции с ГЕРБ

2223
Нинова: БСП няма да прави безпринципни коалиции с ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Съюзът между големите партии вляво и дясно е пагубен за националните интереси на България и на самите партии, които биха участвали в една подобна голяма коалиция. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Гледайте Германия и мислете за България. За пръв път в следвоенната история на Германия влиза крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ с близо 13%. Тепърва коментатори ще правят анализите. Изключително е важно това, което ще се случи през следващите дни и седмици в Германия, не само за нея, а и за бъдещето на ЕС“, каза Нинова, коментирайки резултатите от изборите във Федералната република, които се проведоха на 24 септември.

Тя припомни, че още през април БСП е заявила, че „големите коалиции унищожиха системните партии, унищожиха традиционната политика, унищожиха идеологическите спорове между ляво и дясно“. Тогава е бил актуален въпросът за голяма коалиция в България.

„Една от причините да се стигне до този резултат в Германия са безпринципните големи коалиции, безпринципното сливане на интереси на политическата класа и политическото статукво за сметка на идеология и идеологическите различия. Получава се така, че политиците от различни политически партии и идеологии се събират заради собствения си интерес, а не в името на хората. Резултатът е това: раждат се несистемни партии, екстремистки и националистически“, категорична е Нинова.

Според нея сливането на големите партии винаги се „прави в името на държавата, защото така било добре“. Фактите обаче показват, че това не е добре. „5 месеца след нашите избори позицията ни да не влизаме в голяма коалиция с ГЕРБ се потвърждава дори от вота в Германия“, подчерта лидерът на БСП.

Нинова заяви, че все още има политици, включително и от БСП, които работят за събирането на левицата и ГЕРБ в една коалиция. „Гледайте Германия и мислете за България, ако наистина сте родолюбци“, посочи Нинова.

Корнелия Нинова пострада при катастрофа

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е пострадала при катастрофа на кръстовище в София, съобщиха от „Позитано” 20. Нинова е прег...

„Съюз може големите партии вляво и дясно е пагубен за държавата и националния интерес, след това за самите партии. За това още веднъж потвърждаваме, макар че имаме и вътре в партията хора, които смятат, че такъв съюз е добър, позицията на БСП – против каквито и да било коалиции и съглашателства и задкулисия помежду ни“, подчерта Корнелия Нинова.

Тя уточни, че Георги Гергов и хората около него най-много натискат за създаване на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ. „Има си национални органи на партията, които са казали обратното и времето потвърждава правилността на тези решения“, каза Нинова.

Тя обърна внимание и на още една последица от изборите в Германия. Там всички партии, като се започне от двете най-големи - ХДС/ХСС и ГСДП – обявиха, че ще изолират националистите от "Алтернатива за Германия". В България е обратното, националистите от Патриотичния съюз са част от управляващата коалиция, напомни Нинова.

Лидерът на БСП определи ситуацията в България като предбюджетна.

„Бюджетът е законът, който определя ключово политиките на партиите, отношенията им към икономика и социални системи“, каза Нинова и добави, че днес левицата е обсъдила тяхната алтернатива за Бюджет за 2018 г.

Нинова и Панов се разминали за реформата в прокуратурата

Господин Панов смята, че не е противоконституционно и е добре президентът да определя председателя на органа за борба с корупцията. Вто...

Партията е готова с бюджетната си прогноза, с макрорамката и с конкретните си предложения за различните сектори. От следващата седмица започва регионални и национални дискусии по сектори за Бюджет 2018 г.

„За разлика от ГЕРБ, които в момента готвят бюджета на тъмно и ще ни го сервират в последния момент в парламента, ще го претупат за две нощи, ние подхождаме обратно. Тръгваме отдолу, започваме срещи с учители, земеделци, лекари, потребителски организации, хора с увреждания, организации на майки и др. Започваме обсъжданията на политиките за бюджет с тези граждани и неправителствени организации, за да можем, когато влезем в парламента да имаме самочувствието, че представляваме техните интереси и ги отстояваме в Бюджет 2018 г.“, подчерта Нинова.

БСП са оптимисти за борбата с „паралелната държава“ след избора на новия състав на Висшия съдебен съвет /ВСС/, заради „професионалните и моралните качества на хората, които избрахме“.

„Времето ще покаже какво ще се случи, но на фона на сегашния ВСС, за който има доста съмнения и скандали, вярвам, че новият състав на ВСС ще даде доказателства за истинска борба с корупцията и реформа в съдебната система“, каза Нинова.

„Но към това трябва да добавим очакваната дискусия за антикорупционния закон. Само състав на ВСС, без да приемем законодателството, което ще даде оръжието за борбата с корупцията по високите етажи на властта, няма да стане. Това е комплекс от мерки. Знаете, че дискусията за антикорупционния закон тепърва предстои. Ние държим на него“, добави Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика