Нинова разкритикува едрия строителен капитал, Кутев обяви, че АПИ плаща милиони повече

1251
Нинова разкритикува едрия строителен капитал, Кутев обяви, че АПИ плаща милиони повече
Снимка: БГНЕС

"Да запомним днешния ден, защото той е прецедент в политическата история – едрият капитал в стачка срещу опозицията. Днешният ден е събирателен образ на модела “Борисов“, но и на модела на прехода, когато власт и капитал се срастват и бранят рамо до рамо бранят статуквото". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг в парламента по повод протестите, организирани от камарата на строителите.

"Видяхме как част от едрия капитал беше готов да изкара работници срещу майки на деца с увреждания. Виждаме днес как едрият капитал изкарва машини срещу опозицията, срещу разследващ журналист само защото търсим истината и искаме прозрачност", посочи Нинова и отново настоя за промяна на модела. Най-грозната част на управлението на Борисов е че използват работници, заяви тя и подчерта, че промяна ще има. 

Обръщайки се към българския бизнес тя отбеляза, че БСП са наясно, че без икономика и българско производство страната няма бъдеще и добави, че в сегашния модел 10 големи се договарят с властта и убиват малкия и среден бизнес. В този модел икономика властта принуждава фирмите да връщат процент от поръчките като комисионна, изтъкна още тя и настоя за конкуренция, еднакви закони за всички и правила.

Строителите излизат на протест в София

Утре, 12 декември, ще има протест на строителния бранш - с 1000 машини, които ще бъдат "стоварени" на бул. "Цариградско шосе" от 7:00 д...

А на работниците Нинова заяви: „Вие не сте крепостни селяни. Знаем, че ви е страх за хляба ви, но не позволявайте да ви употребяват! Не се подавайте да бъдете употребявани в битката за статуквото от власт и бизнес срещу опозицията и промяната в държавата".

Антон Кутев сигнализира, че чрез АПИ се договарят количества и обеми на сделки, след което се разплащат със стотици милиони повече. На какво основание се прави това е попитал Петър Витанов и в петък по време на парламентарния контрол се очаква отговор от министъра на регионалното развитие и благоустройстовто.

Елена Йончева изрази недоумение как заради искане за проверка на качеството на българските магистрали в европейска лаборатория може да бъдат изкарани 1000 строителни камиона. Реакцията на камарата на строителите показва страх и паника от извършването на такава проверка, категорична е Йончева. Тя подчерта, че БСП подкрепя строителите. "Отговорност за качеството на българските пътища не носят строителите и затова не сме срещу тях. Отговорност носи мафиотският начин, по който се управлява България – срастването между бизнес и власт", добави Йончева.

По повод съобщеното че няма доказателства за евентуална корупция при строителството на пътищата тя цитира последния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в България, в който се казва, че служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано. Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика