Няма големи промени в класацията на най-престижните гимназии в София

9248
Няма големи промени в класацията на най-престижните гимназии в София

Най-висок бал за средно образование в София изисква Софийската математическа гимназия (СМГ). Това показват резултатите от първото класиране за прием в гимназия.

Според данните за влизане в СМГ трябват най-малко .472 500 точки. На второ място в класацията, както и миналата година, е 91-а немска езикова гимназия с 450 000 точки, следвана от 73-о СУ „Владислав Граматиков“ 434 500, известно като Втора немска езикова гимназия. На четвърта позиция пък е Испанската гимназия, с най-малко 412 500 точки, показва справка на в. "Монитор".

Ако гледаме оценките - в Плевен е най-доброто средно образование

Къде се намират профилираните езикови учебни заведения и професионални гимназии по отношение на средното образование - оказва се, че в ...

Новина в класацията тази година е, че Техническото училище „Електронни системи“ към Техническия университет е изместило от петото място Първа английска гимназия - с бал от 410 500 точки, която минава на шеста позиция с бал от 399 000 точки.

В първите 10 влизат още Втора английска гимназия, 9-а френска, 22-о СУ „Г. С. Раковски“ и 35-о СУ „Добри Войников“. В дъното на класацията е 172-о Обединено училище, където прагът е 30 точки. Това означава, че учениците са приети само с две тройки от свидетелството за завършен седми клас, а на националните външни оценявания нямат нито една точка. Според скалата за превръщане на оценките от училище в точки тройката се равнява на 15 т.

Най-желаната паралелка е с испански и английски език в Испанската гимназия, като 2405 ученици са я заявили, съобщи шефката на Регионалното управление по образование (РУО) в София Ваня Кастрева. Имайки предвид, че подадените заявления са общо 8650, това означава, че близо около една трета от кандидатите са поискали да учат в тази паралелка. На второ място е паралелката в 22 СУ с изучаване на английски и испански. На трето място в тази класация е паралелката във Втора английска, а на четвърто специалност „Банково дело“ с английски език в Националната търговско-банкова гимназия. Петото място е за специалността „Икономика и мениджмънт“ в Националната финансово-стопанска гимназия.

Общо 8137 ученици са класирани на първия етап, а 513 не са приети никъде. Свободните места след първо класиране пък са общо 611. Закрити са общо 27 паралелки, като 13 от тях са профилирани, а 14 – професионални.

Гимназиите закриват все повече паралелки

Тревожната тенденция преди всеки 15 септември да се закриват все повече и повече паралелки с прием след 7-ми клас, и то основно в профе...

Класиране

След първото класиране за учениците има два варианта. Първият е да се запишат в гимназията, в която са приети. Ако пък не са напълно удовлетворени от резултата си, могат да участват във второ класиране, като подадат заявление в училището, в което са приети. В такъв случай кандидат-гимназистите могат да бъдат класирани в по-желано от тях училище, посочено на по-предна позиция. Ако обаче това не се случи, мястото, където са приети на първо класиране, им е гарантирано.

Записването след първо класиране или подаване на заявление за второ започва от утре и ще продължи до 30 юни. Резултатите от второ класиране пък ще станат ясни до 4 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Фалшива тревога: Сигнал за бомба в столичен мол

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София