Нова експертиза за Хитрино - печка е виновна за пламването на газа

1497
Нова експертиза за Хитрино - печка е виновна за пламването на газа
Снимка: МВР

Контактната мрежа не е причина за възпламеняването на изтеклия газ от пробитата при дерайлирането цистерна №10 край Хитрино. Това потвърдиха експертите, на които беше възложено да отговорят на допълнителните въпроси към пожаротехническата експертиза, пише в. "24 часа".

В Шуменския окръжен съд продължи делото за катастрофата в Хитрино. Влаковата композиция от 26 цистерни излезе от релсите на 10 декември 2016 г. рано сутринта. Катастрофата срина десетки къщи, загинаха 7 души и бяха ранени 29.

Омбудсманът и председателят на БЧК лично искат от Цацаров проверка за Хитрино

Лично на главния прокурор Сотир Цацаров ще бъдат предадени всички документи от работата на Националния обществен съвет по благотворите...

На заседанието вчера (15 ноември) бяха изслушани пожаро-техническата и и техническата експертиза. Пред съда експерт, който беше разпитан в телефонна конференция от Софийски градски съд, заяви, че изготвилият експертизата екип допълва и изменя отговора на първия от поставените 9 въпроса към тях. За отговорите на останалите въпроси екипът не намира основание за промяна на заключенията. Експертът уточни, че разпространението на полипропилена става с изключително висока скорост, която може да достигне до 1000 м/сек.

В разговора експертът потвърди извода си, че контактната мрежа не е причина за възпламеняването. Той твърди това на база показанията на свидетели. Мрежата е била изключена в 5:39 часа, а възпламеняването е станало минути по-късно. Взривът и горенето са станали от 3 до 5 минути след аварирането на цистерната. Изключването на контактната мрежа става за 14-20 секунди.

В съдебна дала беше дискутирана и горящата печка, от която се приема, че е дошла искрата. Експертите, изготвили пожаро-техническата експертиза, потвърдиха, че в продължение на 4 дни са изследвали този казус. Те установили, че извадената от руините печка е с деформации, които се получават при взрив отвътре.

Защитата на двамата обвинени за катастрофата машинисти поиска от съда експертизата да не се приема, защото се основава на необективни данни. При направения през септември оглед на печката се установило, че тя няма деформации. Стъклото на печката било здраво, няма и изкривени панти. Втората представена в заседанието експертиза също беше оспорена от защитата. Съдът обаче обобщи, че заключенията на вещите лица са верни. Но съдът реши да допусне да се поставят нови въпроси към техническата експертиза за дерайлирането на жп композицията и към новата специализирана експертиза. Страните по делото имат 7-дневен срок да поставят своите въпроси. Съдът определи допълнителната техническа експертиза да отговори дали има промяна в отговорите на поставените въпроси в досъдебното производство и ако има от какво са обусловени, вещите лица да изготвят нови определения на терминологията, но в достъпен за неспециалисти вид.

Стрелочниците за Хитрино: Няма как стрелката да е била отключена

Делото за влаковата катастрофа в Хитрино продължава с разпит на свидетели. При предишно заседание управителят на фирмата превозвач &bd...

Съдът възложи на две вещи лица да изготвят и специализирана експертиза за състоянието на инфраструктурата между стрелки №1 и 5. Тя трябва да даде отговори на въпросите дали линията е опасна за преминаване на жп състави и с каква скорост, състоянието на жп линията към времето на инцидента и ако е опасно с каква скорост е опасно. Ако се налага, ще се направи нов оглед от експертите. Състоянието на стрелките 1 и 5 да бъде представено чрез схема в комплексната специализирана експертиза. Експертите ще трябва да се съобразят и с показанията на двама специалисти, които ще бъдат разпитани с видеоконференция от Чехия и Германия.

Следващото съдебно заседание е през декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен