Нови механизми за защита и подкрепа на деца жертви на насилие въвежда проектът FIRST

831
Нови механизми за защита и подкрепа на деца жертви на насилие въвежда проектът FIRST
Снимка: iStock/Guliver

В средата на септември започна проектът FIRST - Finding, Investigating, RedressandSupport (Намиране, Разследване, Защита и Подкрепа) съ-финансиран по Програма „Права, равенство и гражданство“.

Проектът си поставя за цел да повиши докладването на случаите на насилие и/или сексуално насилие над деца, както и да повиши качеството на последващата подкрепа на жертвите. Той ще е с продължителност 2 години.

2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики към децата си

Приблизително около 2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики към децата си, като изолация в...

Съществена активност в проекта ще бъде създаването на уеб-базирана платформа, която предоставя възможност за докладване в случай на заплаха от насилие или за регистриране на вече извършено посегателство. Тя ще предоставя и подробна, възрастово адаптирана информация за различните видове насилие.

Ще се изгради мрежа от специалисти, които са директно ангажирани в работата с деца жертви на насилие и осигуряват тяхната подкрепа.

Усилия ще бъдат насочени и в посока превенция и подкрепа. Предвиждат се интерактивни тренинги на деца и младежи на възраст между 4 и 17 години.

Ще се работи и по надграждането на капацитета за справяне със случаи на насилие на деца. За целта се предвиждат обучения и обмяна на опит между специалистите в областта. Ще се насърчава споделянето на експертно мнение и добри практики.

Експер: Проявите на агресия в България ще стават все повече

Проявите на агресия в България ще стават все повече, а причината е чувството за безнаказаност. Това каза за "Фокус" психиатърът д-р Вес...

Като част от проекта е заложено и повишаването на обществената информираност по отношение на насилието над деца. Това ще се постигне чрез социални кампании, публикации в медиите, интернет активности, насочени към споделяне на информация, както и лични срещи.

Проектът обединява в партньорство четири неправителствени организации със сериозен опит в областта на човешките права и правата на детето, както и две фирми.

В този състав партньорската мрежа покрива значителна част от националната територия - столицата (фондация “Право на детство”), три от най-големите региона в България: Пловдив (фондация “Джендър Алтернативи”), Варна (Асоциация “Младежка инициатива за устойчиво развитие”) и Русе (фондация “Право на детство”), региона на Сливен (фондация “Право на детство”), Перник и Кърджали (фондация “Позитивни умения на личността в социума”).

Добрите практики, статистическа информация и обучителни материали ще продължат да бъдат споделяни и използвани и след официалното приключване на проекта. Изградените мрежи от специалисти също ще продължат да функционират, за да оказват навременна подкрепа на децата жертви на насилие и/или сексуално насилие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com