НС намали броя на учредителите на сдруженията за напояване

535
НС намали броя на учредителите на сдруженията за напояване
Снимка: БГНЕС

30 собственици ще са достатъчни за сформирането на сдружение за напояване. Това реши Народното събрание с приемане на промени в Закона за сдруженията за напояване. В момента за признаване на такова сдружение са необходими 50 ползватели.

Решението беше взето с 88 гласа "за", 25 "против" и 19 "въздържал се".

Язовирите в страната разполагат със свободни обеми

Във връзка със започващото снеготопене няма данни за критични водни нива в язовирите на „Напоителни системи“ ЕАД. Те разпол...

Целта, според вносителите, е да се изгради модерно, пазарно ориентирано и конкурентно поливно земеделие.

Намаляването на броя на собствениците се налага поради голямата раздробеност на земеделската земя и многото собственици и наследници. Изискването за кворум на учредителното събрание по сега действащата разпоредба затруднява процедурата по учредяване, отчитат вносителите на промените.

Сдруженията се създават с цел експлоатация, поддържане и реконструкция на съоръжения за напояване и отводняване.

Малко преди приемането на промените от БСП сериозно разкритикуваха новите текстове.

Според новия лидер на левицата Корнелия Нинова досега по този закон има създадени 108 сдружения в страната. Те са имали право на финансова помощ от държавата за проектиране, ремонт и реконструкция на Напоителни системи. Били са освободени от такси за регистрацията си, даваше им се от държавата възможност за безвъзмездно право на строеж за изграждане на напоителни системи, предаваше се безвъзмездно графична и текстова информация.

Няма опасност за преливане на язовири, успокоиха от "Напоителни системи"

От "Напоителни системи" съобщиха днес, че няма опасност от преливане на язовирите, които се стопанисват от дружеството на фона на падна...

"В новите изменения, които се готвят всичко това отпада", категорична е тя.

"Държавата се изтегля напълно от тази сфера", предупреди Нинова. Според нея първата стъпка е била при първото правителство на Борисов, когато под ръководството на тогавашния министър на земеделието и храните Мирослав Найденов са се нарязали "Напоителни системи" и 15 хиляди тона били предадени за скрап.

Корнелия Нинова смята, че промените ще доведат до това, че сдруженията вече няма да ползват никаква помощ, сами ще възстановяват инфраструктурата, сами ще правят инвестиции, което щяло доведе до оскъпяването на цената на водата за водоснабдяване.

Лидерът на БСП попита премиерът Бойко Борисов защо въпреки забраната, вчера на заседание на Министерски съвет е взето решение за разпродажба на части от „Напоителни системи”. „Обявен е търг и това не е първият - вчера за 3 имота, предишните седмици-също. Скрито разпродават и разпарчетосват „Напоителни системи”, категорична бе Нинова.

Тя посочи, че последиците от тези промени са поне три – по-скъпа цена на водата, край на поливното земеделие и очакване за по-големи наводнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика