НС обсъжда на закрито заседание дело на ЕК срещу Българския енергиен холдинг

5129
НС обсъжда на закрито заседание дело на ЕК срещу Българския енергиен холдинг
Снимка: БГНЕС

Парламентът обсъжда на закрито заседание дело на ЕК срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) заради допуснато господстващо положение на газовия пазар от страна на дъщерните му държавни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Има голям риск да бъдат наложени и финансови санкции и да бъде наложено забранително решение за газовото и газопреносното дружество.

Нено Димов, Кирил Ананиев и Валентин Радев на контрол пред парламента

Само трима министри ще участват в парламентарния контрол този петък, предаде БГНЕС. От трибуната ще отговарят на депутатски питания ек...

Допълнителната точката за обсъждане бе внесена вчера от депутатът от БСП Жельо Бойчев и още 33 народни представители. В нея се иска да се приеме решение за приемане на необходимите действия за приключване на делото. От гласувалите 186 народни представители, 183 гласуваха „за”, един бе против и двама се въздържаха. След това народните избраници решиха обсъждането по точката да стане на закрито заседание.

Европейската комисия открива процедура по разследване срещу БЕХ за злоупотреба с господстващо положение на пазарите на доставка на газ в България през 2013 г. Сигнал за нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията е подаден година по-рано от "Овергаз Инк".

Комисията се опасява, че БЕХ и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" вероятно възпрепятстват конкурентите да получат достъп до инфраструктурата, която им е необходима, за да се конкурират успешно на пазарите на доставка на газ в България. В това число има опасения за отказ на конкуренти за достъп до държавната газопреносна мрежа и до съоръжението за съхранение на газ и са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос, става ясно при откриването на процедурата от страна на ЕК.

На 9 ноември 2017 г. на закрито заседание пред комисията по енергетика в парламента обаче министърът на енергетиката Теменужка Петкова е информирала депутатите, че ЕК е отхвърлила направените от България предложения.

Емил Христов е новият заместник-председател на парламента

Депутатът от ГЕРБ Емил Христов е избран за заместник-председател на Народното събрание. Точката бе първа в днешния дневен ред. Той бе ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com