НСОБ: Общинските болници са дискриминирани от държавата

1060
НСОБ: Общинските болници са дискриминирани от държавата
Снимка: БГНЕС

От Сдружението на общинските болници заявиха, че са дискриминирани от държавата и я обвиняват, че тя отделя повече пари и внимание на болниците с държавно участие, като така обрича общинските на фалит.

Председателят на Националното сдружение на общинските болници (НСОБ) д-р Неделчо Тотев обясни, че това, което изведе лекари и граждани на протест преди месец, не получи никакво разбиране от държавата за решаване на проблемите в общинското здравеопазване. Сдружението се срещна последователно с представители на НЗОК, на Министерството на здравеопазването и на Комисията по здравеопазване в Народното събрание с искания за промяна в цените на клиничните пътеки, по които се работи най-често в общинските болници, както и с настояване за 30 милиона лева финансова помощ от държавата за спасяване на общинското здравеопазване.

Ананиев: Ще помогнем за преструктурирането на общинските болници

Поехме ангажимента да окажем методическа помощ на всички общински ръководства, за да могат да направят всичко, което е необходимо, за д...

Общинските болници са в колапс, предупредиха за пореден път от тяхното сдружение. Оттам твърдят, че нито едно от исканията им не е намерило отговор от страна на институциите.

Нито един от проблемите на общинските болници като това да се увеличат цените на клиничните пътеки, да се променят медицинските стандарти в полза на общинските болници, както и да се получи финансова подкрепа от държавата не е постигнато, посочи д-р Неделчо Тотев:

Непрекъснато се жонглира с термина лош мениджмънт и нов модел и щели да ни оправят. Просто някой няма да дочака този месец. Не всеки кмет има смелост да тегли кредит.

Лекарите заявиха, че организират подписки. Може да се стигне до блокиране на пътища и до нови протести, така че те настояват и за среща с президента и с българските евродепутати:

Бивш зам.-министър е обвиняем по схемата "болница в болницата"

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем бившия зам.-министър на здравеопазването в кабинета "Борисов-1" д-р Михаил Зортев...

Това е нагласата на хората. Надяваме се да бъдем подкрепени от населението, което обслужваме, защото другото е загубена битка предварително. Никой няма да ни чуе. Това, което подхвърлиха някои колеги, те имат готовност да излязат и да затворят пътни артерии на страната. Говоря такива, които са важни, представители на различни общински болници и да се търси среща вече с отговорните институции - нашите, и среща в Европарламента.

В последните дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е обяснил, че до три месеца се готви нов модел на здравеопазване и тогава той ще бъде представен за обществено обсъждане. Това изключително много притеснява Националното сдружение на общинските болници. Според тях този срок е твърде кратък, а общинските болници дотогава ще са пред фалит.

Освен това е станало ясно, че промяна в цените на клиничните пътеки няма да има. Лекарите считат, че общинските болници няма да могат да излязат от този колапс и връщането отново и на Националната здравна карта, и на медицинските стандарти, ще доведе до закриването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com