НЗОК и организации се събраха да търсят решение за лъчелечението

1666
НЗОК и организации се събраха да търсят решение за лъчелечението
Снимка: БГНЕС

Здравната каса и пациентски организации се събраха на извънредна среща в централата на НЗОК, за да изчистят споровете около въведените преди дни лимити за лъчелечение.

От пациентските организации настояха за спешната среща, тъй като се опасяват, че ще се стигне до формирането на листи на чакащите пациенти. Не е изключено някои да се принудят да търсят спасение в чужбина.

С новите лимити досегашната дейност на лъчетерапевтичните центрове се орязва с около 30%. Досега за лъчетерапията нямало лимити. Близо 19 000 са онкоболните в България, които се нуждаят от лъчетерапия.

Здравната комисия подкрепи предсрочното прекратяване мандата на проф. Камен Плочев

Парламентарната здравна комисия подкрепи предсрочното отстраняване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. ...

"Положили сме Хипократова клетва и трябва да се грижим по най-добрия начин, което означава, че и след изчерпване на лимитите, ние ще лекуваме по най-добрия начин. Но това води до по-големи разходи", смята националният консултант по лъчелечение Румен Лазаров.

От НЗОК увериха, че тазгодишните обеми са съобразени с извършената дейност от болниците през миналата година.

От гилдията на лъчетерапевтите твърдят, че НЗОК при изготвянето на лимитите са ползвали грешна статистика. Затова настояват на срещата да обсъдят разминаването в информацията. Според данни на лекарите само за юни средно по 18 души са минали на лъчелечение в столичната болница „Св. Иван Рилски”. Приблизително толкова са и тези за радиохирургия. В страната има 10 подобни центъра, които също трябва да предоставят статистика.

Припомняме, че в свое становище касата успокоява пациентите, че няма да останат без нужното им лечение с лъчетерапия или радиологични изследвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com