"Обединени патриоти" предлагат Закон за личния фалит

6398
"Обединени патриоти" предлагат Закон за личния фалит
Снимка: БГНЕС

Обединени патриоти изготвиха Закон за личния фалит. Целта е да се сложи край на фигурата "доживотен длъжник". България е сред малкото държави в ЕС, която няма законодателна защита при задлъжнялост на физическите лица и това е проблем, за който се говори от години. В момента се очаква бум на длъжници заради коронавируса.

Текстовете в Закона за защита на физическите лица при неплатежоспособност(за повече от 3 месеца) бяха представени в парламента заместник председателя на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и от секретаря на групата Християн Митев. Те подчертаха, че законът ще бъде представен за разглеждане на всички парламентарни групи, на министерство на правосъдието и за обществено обсъждане.

Експерт: Избързва се със Закона за личния фалит

Добре е и в България да има Закон за личния фалит. Въпреки това, в момента се избързва. За да може една страна да защити гражданите си,...

Според представения законопроект защита може да получи длъжник, който има едно или повече парични задължения с общ размер до 200 000 лв. и предостави на разположение на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им цялото си имущество и бъдещите доходи за пет години, с изключение на несеквестируемите вещи и доходи. За да бъде поставено физическото лице под закрила, законопроектът изисква кумулативното наличие на две предпоставки – неплатежоспособност и добросъвестност.

Лицата, поставени под защита ще бъдат вписвани в Централен електронен регистър на физическите лица в неплатежоспособност към Агенцията по вписванията.

Цялото имущество и бъдещите доходи на длъжника за петгодишен период, с изключение на тези вещи и доходи, за които не може да има принудително изпълнение, служат за удовлетворяване на неговите кредитори. Защита може да бъде предоставена и на неплатежоспособни семейства, намиращи се в законов режим на общност.

С влизане в сила на решението за поставяне под защита се спират всички висящи изпълнителни и искови производства срещу длъжника по принцип, както и обезпечителни такива за налагане на мерки и обезпечения по предявен или бъдещ иск. Прекратява се начисляване на лихви и неустойки и се прекъсва давността на всички вземания на кредитори от одобрения от съда списък.

ББР обяви програмата си за безлихвени кредити за физически лица

Българската банка за развитие(ББР) представи изискванията за кандидатите за безлихвен кредит, подпомагащ хората, лишени от възможността...

За времето на предоставена защита на длъжника се допуска той да извършва търговска дейност само като едноличен търговец, земеделски производител, занаятчия или упражняващ свободна професия, предлагат вносителите.

Предвижда се законът да се прилага за физически лица, които са български граждани, както и чужденци, постоянно пребиваващи на територията на Република България, като са изключени едноличните търговци, съдружниците и акционери в търговски дружества.

С предлагания законопроект за защита при неплатежоспособност на физическите лица се цели транспонирането на Директивата ЕС 2019/1023 в българското законодателство, като следва да се отбележи, че Република България е от малкото държави в света, която няма действащ нормативен акт, уреждащ тази материя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика