Общественици: Участието на България в рекета на Турция над ЕС е безпрецедентен риск

2855
Общественици: Участието на България в рекета на Турция над ЕС е безпрецедентен риск

Ангажирането на премиера Бойко Борисов с каузата на Турция в преговорите с Европейския съюз (ЕС) по темата "бежанци срещу визи" е "изключително опасна стъпка, без прецедент в най-новата история на българската дипломация".

Това се казва в разгласено отворено писмо на редица изявени преподаватели и общественици, сред които и двама бивши министри, до Борисов, президента Росен Плевнелиев и председателя на парламента Цецка Цачева, предаде Mediapool.

Според авторите му действията на изпълнителната власт през последните седмици противоречат на националния интерес на България и поставят под сериозен риск "развитието ни като европейска демократична държава, чиито обществен модел, сигурност и икономическо развитие са гарантирани от Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО)".

Повод за отвореното писмо е официалното посещение на Борисов в Истанбул в петък, след което той се зае със задачата да лобира пред ЕС за падането на визите за турски граждани, като част от споразумението между Брюксел и Анкара за контрола над миграционния поток.

"Очевидно е, че Турция изнудва Европейския съюз чрез темата "бежанци срещу визи". Ангажирането на българския министър-председател с каузата на рекетиращия е изключително опасна стъпка, без прецедент в най-новата история на българската дипломация. Още повече, че настояването за падане на визовия режим от страна на Турция, без изпълнение на европейските изисквания за реформи и без умиротворяване на Югоизточна Турция, е изключително рисково. То не може да бъде разглеждано извън контекста на анонсираните намерения на турското правителство да даде турско гражданство на значителна част от бежанците, нито извън контекста на конфликта в Югоизточен Анадол", посочват подписалите отвореното писмо.

Според тях, ако ЕС и България се поддадат на натиска от страна на Турция, това ще създаде риск от "серия стъпки на дългосрочен рекет от страна на Анкара занапред". Споделяйки необходимостта от добросъседство и партньорство с Турция, авторите на писмото до Борисов, Плевнелиев и Цачева обаче изтъкват, че "България трябва да действа "изправена", с ясна и коректна дипломация, без да допуска небалансирани ходове, без да се огъва под натиск, без да се намесва във вътрешни за турското общество отношения и без да създава предпоставки за настройване срещу страната ни на опозицията срещу днешния режим в самата Турция".

"Успоредно на кризисната ситуация в южната ни съседка, равнището на милитаризация на Крим и конфликтния потенциал в Източна Украйна са на непознати дори и от времето на Студената война равнища. На този фон, "умиротворителното" говорене за демилитаризация е друг пример за застрашаваща сигурността ни едностранна отстъпка. Най-лошото е, че този предизборен популизъм създава измамни представи в българската общественост за реалните рискове. Единствената защита на националния ни интерес срещу тези рискове е активна политика в рамките на НАТО. Илюзия е, че съществуват изключителни възможности за посредничество и за двустранни договаряния както с Русия, така и с Турция", се казва още в отвореното писмо.

Оланд поиска Турция да спре с интервенцията си в Сирия

Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че „противоречивите интервенции“ на турски сили в Сирия биха могли да доведат...

С тревога са споменати и "недопустимите флиртове" с Русия по отношение на енергийните проекти АЕЦ "Белене" и "Южен Поток": "Липсата на последователност в енергийната политика поставя страната пред риск от нови финансови, политически и материални загуби. Нанасят се щети върху репутацията ни като надежден и предсказуем партньор, който преследва националните си цели в рамките на общата енергийна политика на ЕС."

В заключение те настояват българските институции да защитят националния интерес на страната, съобразявайки външната си политика с общите позиции на ЕС и НАТО, "от които страната ни е неделима част".

"Доколкото вярваме, че в една демократична държава въпросите на външната и европейската политика на страната са въпроси от общ интерес, които трябва да бъдат достояние на цялото общество и да се решават при отчитане на мнението на гражданите, възнамеряваме да инициираме публичен дебат по поставените в настоящото писмо проблеми и искрено се надяваме на вашето отговорно и ангажирано участие в него, както по време на президентската кампания, така и след нея. Настояваме важните решения във външнополитическа и европейска перспектива да се вземат след достатъчно информиран и балансиран вътрешен дебат, въз основа на общите принципи и насоки, произтичащи от участието на България в ЕС и НАТО", завършва писмото до премиера, президента и парламентарния председател.

То е подписано от Алекс Алексиев, Борислав Мавров, Борис Вунчев, Владимир Кисьов, Гроздан Караджов, Димитър Бечев, Илиян Василев, Красен Станчев, Нели Огнянова, Трайчо Трайков, Христо Иванов, Христо Христев и Юлиана Николова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика