Орешарски: Ангажирам се да няма друга актуализация до края на 2013

8995
Орешарски: Ангажирам се да няма друга актуализация до края на 2013

Ще направим всичко възможно да няма нова актуализация на бюджета. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в парламента след отхвърлянето на президентското вето върху актуализацията на Бюджет 2013, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Не очаквам друга актуализация. Надявам се, че няма да се наложи”, заяви Орешарски. Той каза, че поема ангажимент, че друга актуализация до края на годината няма да има.

Контрапротестиращите със свещ в ръка: Президентът не ни чува, дано Господ ни чуе

Със запалени свещи започна контрапротестът в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. На Успение Богородично за протестиращите с...

Ветото на президента беше отхвърлено, така че можем да продължим с тези корекции във фискалната политика, които в последните седмици бяха многократно дискутирани, свързани най-вече с корекция на планиране на приходите, очевидно неизпълними в този обем, в който ги виждаме записани в действащия закон за бюджета, условия за поне частично разплащане със забавени задължения, регулярно възстановяване на ДДС и рефинансиране на изтегления през февруари заем с оглед на по-добро поддържане на фискални резерви над законово изискуемия минимум от 4,5 милиарда лева”, посочи Орешарски.

Дългът към края на годината няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година. Има лимити в бюджета. По-важен лимит е този за размера на дълга в края на годината. Не изменяме този лимит, което означава, че лимитът за брутното равнище на дълга всъщност третира вътрешния оборот. Ако февруари нямаше заем, този лимит щеше да бъде забавен с 800 милиона лева и нямаше да има нужда да се изменя сега. Ще се вземат нови заеми, така че по същество да се рефинансира този дълг. Имаме необходимост да рефинансираме дълга до 800 милиона лева, заяви Орешарски.

На въпрос дали може да се тегли отново дълг, след като се изплатят 800-те млн. лв., премиерът каза, че може с общо до 1 милиард лева. „Не изменяме нетния размер на дълга, което означава, че дългът към края на годината няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година”, обясни министър-председателят.

Реалистично е заемът да бъде по-малък от 1 милиард лева. Зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите по-късно тази есен. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в парламента след отхвърлянето на президентското вето върху актуализацията на Бюджет 2013.

Протестна мрежа: БСП и ДПС подготвят утре истинска инвазия с автобуси

БСП и ДПС подготвят утре истинска инвазия с автобуси. Организирани "протестиращи" ще бъдат изправени срещу мирно протестиращите хора, г...

„Фискално разхлабване няма накъде повече, тъй като две на сто, е максимално възможният дефицит по местните критерии в Закона за публичните финанси. Ще се опитаме да очертаем обратна тенденция следващата година, макар и символична. През септември ще представим рамката”, добави премиерът.

„Има реална опасност от рецесия, тъй като във второто тримесечие икономиката ни се представя доста зле спрямо първото, дори има малък минус от 0,1. Всичко зависи от третото тримесечие. Надявам се, че данните ще бъдат по-малко добри за третото тримесечие. Ситуацията като цяло не е добра, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което върви сега икономиката ни”, заяви още Орешарски.

Във връзка с протестите срещу правителството Пламен Орешарски коментира: „От началото на кабинета, работим приблизително в тези условия. Дали се справяме добре или не – оценката е на избирателите, в крайна сметка”.

По отношение на това, че прокуратурата се самосезира във връзка с публикации за приватизацията на печатницата на БНБ, той каза: „Хубаво е прокуратурата да провери, така че ще очакваме резултати”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com