Петков настоява Агенцията за научни изследвания и иновации да е под опеката на икономическото министерство

5475
Петков настоява Агенцията за научни изследвания и иновации да е под опеката на икономическото министерство
Снимка: БГНЕС

Служебният министър Кирил Петков си е върнал контрола върху дейността на Националния иновационен фонд, отбелязва СЕГА. Предходното правителство реши фондът от 1-ви юли да се премести от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към създадената през 2020 г. Държавна агенция за научни изследвания и иновации. Агенцията е структура под шапката на Министерсксия съвет и ще управлява новата Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация през периода 2021 г. - 2027 г. в размер на 1,3 млрд. лв.

Петков настоява цялата агенция да мине под шапката на икономическото министерство, но засега действия в тази посока няма. Иновационният фонд обаче се връща обратно в агенцията за малки и средни предприятия, става ясно от одобрени от правителството промени в устройствените правилници на структурите, свързани с управлението на парите за иновации. Ако се изхожда от написаното на хартия, фондът от един месец се управлява от подопечната на МС Държвана агенция за иновациите.

Кирил Петков: Правете си коалиционните срещи, но вижте бюджета

„Правете си коалиционните срещи, говорете си за нещата, които мислите, че ще ви помогнат да формира правителство, но вижте бюджет...

Икономическото министерство е закъсняло с предложението за обратното му връщане и е пуснало за обсъждане съответните нормативни промени в деня, в който фондът е спрял да бъде под шапката на агенцията за малки и средни предприятия и се е преместил към МС. За да компенсира това закъснение, екипът на Кирил Петков е искал измененията да влязат в сила със задна дата от 1-ви юли, но това не е било прието при окончателните юридически редакции на текста. Така преместването на фонда обратно към ИАНМСП се отлага за август месец.

Не е ясно дали това не е довело до купища ненужна бумащина по миграцията - прехвърлянето на фонда би следвало да е станало със споразумение между двете агенции, а сега следва да се подпише второ споразумение - за връщането му обратно под шапката на икономическото министерство. Не е ясно дали се е стигнало и до изменения на договори с трети страни. Бюджетите на съответните структури със сигурност са променени - бюджетът на МС първо е увеличен с 4,5 млн. лв. - бюджетът на фонда за 2021 г. за конкурсни сесии, а сега се намалява със сходна сума - 4,7 млн. лв., заради прехвърлянето на парите към икономическото министерство. Прехвърлянето на фонда в обратна посока е аргументирано с нуждата от спешни мерки за подкрепа на иновативността на предприятията.

Неизяснено остава и дали служебният министър на икономиката възнамерява да предприеме действия за промени в правилника на голямата агенция за научни изследвания и иновации, така че да я подчини на икономическото министерство, вместо на правителството. Според Петков не е редно агенцията да стои "самотно" в МС, а трябва да мине към икономическото министерство, което управлява и други структури с отношение към иновациите. Доброто дългосрочно управление на тази агенция следва да се гарантира чрез създаване на общ борд с МОН и привличането на световно известни български учени, счита Петков.

Структурирането на агенцията под шапката на МС обаче не е случайно. Според предходния кабинет политиката в сферата на научните изследвания и иновациите страда от липса на фокус, като вина за това има и разпокъсването на правомощията между две министерства и няколко други структури. С такива мотиви правителството реши да създаде централизирана структура като част от администрацията на МС, която да координира всички дейности.

Кирил Петков призова депутатите да видят бюджета и след това да правят коалиции

„Правете си коалиционните срещи, говорете си за нещата, които мислите, че ще ви помогнат да се формира правителство, но вижте бюд...

В решението за създаване на агенцията като структура под шапката на МС се твърди, че сходна препоръка е имало отправена още от 2015 г. от Главна дирекция "Научни изследвания и иновации" на ЕК. "Сега" зададе допълнителни въпроси към икономическото министерство за повече детайли по идеята на министър Петков за преместване на агенцията и управлението на новата оперативна програма, но не получи отговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com