Полицаите от Раковски изнудвали нарушители за подкупи, за да не ги разследват

1891
Полицаите от Раковски изнудвали нарушители за подкупи, за да не ги разследват
Снимка: МВР

Началникът на полицията в Раковски и двамата негови подчинени изнудвали контрабандист на цигари без бандерол да предаде подкуп, за да бъде спряно разследването срещу него. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

До разкритията се стигнало след разследването по делото от миналата година за извършен грабеж през месец юни от двама полицейски служители – от общинска и криминална полиция. Делото вече е в съдебна фаза.

СФСМВР иска по-строги мерки при агресия срещу полицаи

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е изключително обезпокоена от трайната тенденция за увеличаване на броя на пострадал...

„По време на същото разследване се установи, че по аналогичен начин са били извършени поне още два грабежа на лица, занимаващи се с незаконна търговия на цигари без бандерол”, каза Румен Попов.

Аналогично на първия грабеж извършителите са се представяли за полицаи, спирали са за проверка и са задържали лица, превозвали цигари без бандерол, като са им слагали белезници, след като са се легитимирали със значки и са ги поваляли на земята. След това са извършвали грабежи, предаде Фокус.

„В хода на издирвателните мероприятия са били установени още две други пострадали лица от подобни грабежи”, каза окръжният прокурор. Едното от тях съобщило за извършен грабеж, осъществен спрямо него през декември 2016 година на Лаута, Пловдив. „Същото лице заяви, че през март 2017 година е получил обаждане от служител на 6 РПУ - Пловдив и когато се е отзовал, му е била връчена призовка да са яви за справка в РУ - Раковски”, добави окръжният прокурор. Явявайки се там, в стаята, където се е намирал, оперативният работник му показал снимки на неговия микробус с тайник с цигари и му е било заявено, че спрямо него се извършва разработка и трябва да бъда задържан, ако не предаде сумата от 20 000 лева, след което материалите ще бъдат унищожени.

От извършените множество оперативно издирвателни мероприятия е било установено, че действително през декември 2016 година същото лице е било ограбено от същите извършители на юнския грабеж, с използването на служебен автомобил от оперативни работници.

Министър Радев: Служителите на МВР имат нужда от мотивация

Политическото ръководство на МВР си дава ясна сметка, че въпросът с кадрите е от изключително значение. Затова полагаме усилия за увели...

„Установи се още, че същото лице е било на 15 март 2017 година в РУ на Раковски и са му били поискани тези пари. От доказателствата по делото се установи още, че един от съучастниците на тримата обвиняеми се е сдобил със снимка на микробуса на пострадалото лица", каза още Румен Попов. Снимката е била изпратена по електронен път на началника на Раковски, който от своя страна, заедно с двамата си подчинени и съучастника са използвали снимковия материал, за да принудят лицето да предаде 20 000 лева. На същата дата - 15 март, двамата полицейски служители, заедно с началника си, който е влизал на няколко пъти, са накарали лицето да позвъни на своя син, който по техни указания е предал парите на място, посочено от тях на четвъртия съучастник, който е Стефан Модев, подсъдим за по първия разкрит грабеж. Той е получил парите и е предал част от сумата на началника на управлението. Той, от своя страна е дал на подчинените си по 1000 евро. След като са получили парите пред лицето, дало подкуп, са били скъсани снимките и му е било заявено, че случаят му е решен. След това е била изготвена справка по оперативен път, че след проведена разузнавателна беседа не са установени данни той да е извършвал незаконна дейност. Те са опитали да прикрият следите, като архивират делото, като са записали, че разследването не е дало резултат", заяви още прокурорът.

Двамата оперативни работници са били задържани през март тази година. Те са направили подробни самопризнания пред съдия. Повдигнати са им обвинения. Задържан е и началникът на РУ в Раковски.

По отношение на извършителите на грабежа на Лаута са повдигнати обвинения за грабеж. Сумата на грабежа е изчислена на 41502 лева. Законът предвижда за това деяние лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com