Председателят на СБА: Повечето шофьори не могат да карат при зимни условия

7782
Председателят на СБА: Повечето шофьори не могат да карат при зимни условия
Да използват градския транспорт и таксита, посъветва Георги Янакиев

Повечето шофьори в България не са подготвени за тежка зимна обстановка по пътищата, каза в интервю за агенция „Фокус” Георги Янакиев, председател на Управителния съвет на Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Има достатъчно добър обществен транспорт, има достатъчно таксита, не както преди години, когато бяха много малко. „Таксите за ползването им не са толкова високи у нас и аз препоръчвам на водачите, на които не им се налага, вместо да изкарват колите и да поемат риск и за себе си, и за околните, да ползват обществения и таксиметровия превоз”, каза Янакиев.

Той препоръча тези, които желаят да се дообучат, тъй като това е от полза, а в България има такава възможност. „Във всички случаи, не само за зимата, а и за лятото водачи, особено които излизат от инкубатора на автомобилните училища, е хубаво, и аз го препоръчвам, да получат една подготовка. Това е много полезно, защото колкото и да е качествен преподавателят, когато се обучават хората, той за 35 часа не може да стане един водач, който да бъде с този огромен опит при една такава снежна обстановка”, каза Янакиев.

Търсенето на услугата „Пътна помощ” се увеличава през зимата, особено последните дни заради ниските температури и проблеми със запалването. "Акумулаторът има свой живот, понякога две-три години, но зависи от качеството му. В повечето случаи ни търсят за подаване на ток, но не само. Със сигурност търсенето на услугата „Пътна помощ” е по-голямо през зимата, отколкото когато слънцето изгрява в 6 часа и залязва в 21.00 часа", каза още Георги Янакиев. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com