През лятото по Черноморието е имало най-много германци

1636
През лятото по Черноморието е имало най-много германци
Снимка: Actualno.com

Туристите от Германия са реализирали най-много нощувки по Черноморието през летния сезон – близо 22% от всички реализирани нощувки за сезона.

Това каза проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара.

Ангелкова: Близо 7,5 млн. чужди туристи са посетили България до септември

От януари да септември тази година общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е близо 7,5 млн., което е ръст от 7,7% спр...

Той допълни, че спрямо 2016 година се отчита увеличение на реализираните нощувки от германски туристи с 4%.

Туристите от Русия са реализирали 10% от нощувките, туристите от Полша и Румъния също са с такъв дял реализирани нощувки. Следват туристите от Обединеното кралство с реализирани 8% нощувки, Чехия – 4%, Израел – 2%, Украйна – 2%, Франция – 2% и Белгия – 2%.

„Това са десетте основни пазара, от които посрещаме туристи през летния сезон“, допълни проф. Маринов. Той посочи още, че спрямо 2016 година през този летен сезон е отчетен ръст от 11% на реализираните нощувки от полски туристи. Отчетен е ръст от 4% и на румънските туристи, както и 11% ръст на туристите от Обединеното кралство.

„Статистиката показва за този период спад на нощувките на руски туристи с 13%. Туристите от Израел и Украйна също са реализирали по-малко нощувки, съответно 2 и 7 процента“, каза проф. Маринов. По думите му статистическите данни по отношение на руските туристи не обхващат тези, които отсядат в собствени ваканционни имоти, които са закупили. Като друга причина за спада на реализираните нощувки от руски туристи проф. Маринов посочи факта, че Турция е възстановила позициите си на руския пазар. „Ако през 2016 година Турция загуби над 3 млн. руски туристи, тя си възвърна позициите и това сигурно е оказало влияние върху търсенето към пазар България“, коментира проф. Стоян Маринов, цитиран от Фокус.

Ръст на приходите от нощувки отчитат в област Варна

През август приходите от нощувки в област Варна достигат 92.8 млн. лв., като това е увеличение с 9.9% в сравнение с предходната година....

Той посочи също, че се забелязва осезателно засилване на интереса към Варна като дестинация, благодарение на подобрената достъпност. Стоян Маринов коментира, че в резултат на полетите на нискобюджетните компании много неорганизирани туристи са започнали да посещават Варна и околностите не само през летния сезон. „Много от тези посещения са свързани със здравния туризъм, с новите обекти, които се откриха за този туризъм близо до Варна, също така във връзка с нощния живот в града, със събития, които се организират. В тази посока трябва да се работи, особено за месеците януари, февруари, март – да организираме събития, атрактивни за чуждестранните туристи, които, използвайки възможностите на нискотарифните компании, да идват в нашия град и съответно да увеличат приходите от туризъм извън сезона“, допълни проф. Стоян Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com