Природозащитници организират протест заради дюните на Корал

2282
Природозащитници организират протест заради дюните на Корал

Голям протест организират тази вечер природозащитници. Междувременно министър Николай Нанков заяви, че работна група към регионалното министерство ще решава казуса с дюните на плаж „Корал”.

Скандалът със спорните земи зад плажа, които са продадени на частна фирма, ескалира в началото на лятото. В оградената с колове и мрежи територия попадат и десетки декари с дюни.

Експерти от министерствата на туризма и на регионалното развитие, дирекцията за строителен контрол и Агенцията по кадастър трябва да намерят решение на заплетения казус, отговаряйки на въпроса какви интереси са нарушени – обществени, държавни, частни или всички изброени.

Дюните зад Корал са прикрепени към плажа, който е със специален статут – един от трите у нас за природосъобразен туризъм, заедно с Иракли и Карадере, призна министър Николай Нанков.

"Нелек казус, но за това искам да ми се направи пътна карта как да вървим в правилната посока. Много видове интереси са засегнати и частни интереси, и обществен, държавен, екологичният", посочи регионалният министър.

Три години и две глоби не стигат за решаване на случай със застрояване край Созопол

Вече над три години тече битката между държавата и частен инвеститор заради строителни дейности на нос Колокита до Созопол. Причината -...

Според сдружение "Да запазим Корал" оградата е поставена и върху дюни. Това ги уврежда и затова е сезирана прокуратурата, предаде бтв.

"Това са пясъчни дюни. Те са на площ от 90 дка. Това, че някой не ги е нанесъл в кадастъра, е нарушение", посочи Атанас Русев от сдружението.

През седмицата геодезисти алармираха, че с ограждането на дюните е нарушена Конституцията.

"Дюните, граничещи с плажната ивица, са публична държавна собственост. Ако има частни имоти в такава държавна собственост, те трябва да бъдат отчуждени", посочи инж. Йоан Каратерзиян,

Отчуждаването не е единственият вариант, смятат обаче от регионалното министерство.

Не установиха увредени дюни от концесионера на плаж "Къмпинг Оазис"

Проверката на морски плаж „Къмпинг Оазис“ от експертите на Министерството на туризма е извършена съгласно Закона за устройс...

"Въпросът е да уредим не само казуса с Корал, ние имаме да уреждаме всички дюни и всички кадастрални карти, разбира се всички актове, по българското Черноморие", коментира още Нанков.

На съседния плаж „Делфин” достъпът е затруднен, алармираха плажуващи. Ивицата е в парк „Странджа” и пътеката беше премахната, защото е незаконна.

Почиващи коментираха, че хората не могат да слязат и затова посещаемостта е ниска. Управителят на плажа Данаил Влаховски каза, че стълби ще има, когато общината ги направи.

"Заведението е по схема, но по отношение на квадратурата предстои да направим замерване и тогава ще излезем с обобщение какви са резултатите", каза Николина Ангелкова – министър на туризма.

Проверките по най-южните плажове тепърва предстоят. Решение на работната група за дюните на Корал се очаква до две седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com