Продават свободно лекарство-наркотик

35558
Продават свободно лекарство-наркотик

Нерегламентирани продажби на медикамент, използван като наркотик от тийнейджърите и лекуващите се с метадон, установи разследване на БНТ.

Лекарството „Акинетон” се използва за лечение на паркинсонова болест и струва по 1.50 – 1.60 за един блистер. Според законите и наредбите, свързани с търговията с лекарства, не би трябвало да се отпуска без специална еднократна рецепта.

ГДБОП задържа поръчител и получател на пратка кокаин

Служители на ГДБОП задържаха получател на пратка кокаин, съобщиха от пресцентъра на МВР.Спецоперацията е проведена вчера от служители н...

Журналистът на БНТ Екатерина Анева обаче показа как той се продава свободно в аптеките. И още по-скандално е, че фармацевти дават съвети как да се използва препаратът, за да се постигне максимален еуфоричен ефект. В медицински сайтове и официални портали за проблемите при тийнейджърите също свободно се разменят съвети за приемането на лекарството. При лекуващите се в Метадонови програми препаратът масово се взима с  метадон, за да се постигне ефекта на надрусване. Паралелно с това Агенция „Митници“, задържаха сириец с австрийско гражданство, който превозвал антидепресанти и 84 блистера от австрийско лекарство за лечение на Паркинсон.

След разследването на БНТ агенцията насочи вниманието си  към евентуален канал за пренос на хапчета.
От Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) признаха, че проблемът е много сериозен и част от него е факта, че в аптеките масово работят хора без фармацевтично образование. След разследването на Екатерина Анева и операторите Николай Илчев и Росен Петрински ИАЛ започва засилени проверки по аптеките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com