Продължава борбата с пожарите в Хасковско, Борисов съдейства за справяне с огъня

800
Продължава борбата с пожарите в Хасковско, Борисов съдейства за справяне с огъня
Снимка: Getty Images/Guliver

Втори ден продължава борбата с пожарите в Хасковско. Пожарната обстановка на територията на област Хасково остава усложнена. Цялата налична техника на районните противопожарни служби, на държавното горско стопанство, всички поделения на МВР, местните власти, служителите на държавното горско предприятие и доброволци са включени в потушаването на няколко действащи огнища на пожари в региона, информира агенция "Фокус".

Пожарът, който гори повече от денонощие край свиленградското село Маточина, все още не е локализиран. Там работят военни, пожарникари, горски и доброволци от Свиленград. По последни данни огънят е обхванал около 1200 дка. В района на ивайловградското село Черничино огънят е унищожил над 300 декара смесена гора. Там заради труднодостъпната местност борбата с огъня от страна на пожарникари и лесничеи е предимно на ръка.

Четири нови огнища на пожари избухнаха в Хасковско

Четири нови огнища на пожари бяха регистрирани през последния час на територията на Хасковска област, съобщиха от Областна администраци...

В късния следобед локализираният пожар между селата Хлябово и Сакарци в община Тополовград, който бе потушен в сряда, отново се разгоря. Засегнати бяха 800 дка - лозя, храсти и сухи треви в землището на село Хлябово.

Над 1000 декара са обхванати от пламъци между селата Княжево и Срем в община Тополовград.

Със съдействието на премиера Бойко Борисов 60 тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина. Машината ще прокара просеки и ще пресече разпространението на огъня в района на селата Княжево и Срем, край Тополовград. Техниката ще остане на разположение на пожарникарите утре през целия ден и ще помогне за ограничаване разпространението на огъня и в другите горящи точки на Хасковска област. В четвъртък вечерта премиерът Бойко Борисов посети района на с. Княжево и на място се запозна с работата на противопожарните екипи там. Според министър-председателя, след оглед на огнищата, се установява, че запалванията са умишлени. Не са изключени и запалвания, заради чистене на пасища, заяви Бойко Борисов.

„Благодарни сме за съдействието на премиера за осигуряване на тежкотоварната техника, това ще помогне изключително много на всички пожарникари, горски служители, военни и доброволци, които второ денонощие гасят 5 големи огнища на пожари в Хасковска област“, каза областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той и заместникът му д-р Стефка Здравкова през целия ден контролираха работата на службите за овладяване на пожарите. Все още ситуацията е сложна. Добрата новина е че няма застрашени населени места, няма сериозни материални загуби, няма пострадали пожарникари, горски, доброволци. Причините за огнената стихия в Хасковска област се разследват от полицията.

100 души се борят с пожарите край селата Присадец и Маточина

Близо 100 души се борят с потушаването на пожара край селата Присадец и Маточина. Това съобщи комисар Тошко Бързилов, началник на Нацио...

Въпреки че официално не е свикан, Областният кризисен щаб и включените в него институции на практика са мобилизирани. При необходимост областният управител Станислав Дечев ще свика официално структурата. Засега не се налага обявяване на бедствено положение. За следващите 48 часа в почти цялата Хасковска област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи, сухо е, духа и силен вятър, което е предпоставка за възникване и бързо разрастване на пожари. Утре сутринта ще продължат да оказват подкрепа военнослужещите от Сухопътните войски, както ще се включи и тежка инженерна техника от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com