Прокуратурата проверява дали изгодни ли са били договори на разследваните болници

1340
Прокуратурата проверява дали изгодни ли са били договори на разследваните болници

Ще се установява дали договорите са сключени не само законосъобразно, но и доколко са били изгодни за съответните лечебни заведения, заяви при посещението си в Шумен Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, относно проверките за злоупотреби в лечебни заведения, предаде "Фокус".

„Сега започва събирането на доказателства за седемте болници, за които обявихме. Ловешката болница също е предмет на наше разследване, както и Врачанската болница. Към този момент няма нова информация по тази тема, очакваме до края на месец март да приключи изцяло проверката, разпоредена на здравното министерство и когато тя приключи, ще имаме повече информация, вероятно повече досъдебни производство, тъй като се установява според нас, че се касае за трайна тенденция, която е продължила седем години“, каза Арнаудова.

Зам.-здравен министър описа едно към едно как се прави схема за точене на пари

Бяха открити наистина много гадни нередности и дано прокуратурата го разнищи докрай. Тези схеми не са толкова сложни и хората, които пр...

„Започваме само с оглед безстопанственост, но ще се разглежда дори и дейността на длъжностните лица от съответната РЗОК или министър или заместник-министър, които са дали разрешение за осъществяване на медицински дейности при дублиращи функции с тези, с които се занимават общинските болнични заведения“, каза Арнаудова.

Тя посочи, че ще се установява дали договорите са сключени законосъобразно. Също и доколко са били изгодни за съответните лечебни заведения, тъй като се установява тежко финансово състояние на много болници. По думите на Арнаудова финансовото състояние на тези болници вероятно се дължи не само на безстопанственост, но и на неизгодни сделки, които са били сключвани. Ако длъжностните лица са дали в нарушение на закона разрешение да се осъществява една медицинска дейност, те ще носят наказателна отговорност. Периодът, който е инкриминиран е от 14 декември 2010 година до настоящия момент в зависимост от етапа на разследването, от датата, на която е дадено съответното разрешение.

„Ще установим и ще съобщим кои ще бъдат обвинените лица“, каза Арнаудова. „Обществената опасност от това престъпление е изключително голяма и засяга много хора. Всички сме свидетели на това, че непрекъснато се увеличават разходите за здравеопазване, но българските граждани не получават по-качествена услуга“, каза Арнаудова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com