Прокуратурата: Заради действията срещу Луковмарш, Еврейският конгрес поздрави Гешев

2526
Прокуратурата: Заради действията срещу Луковмарш, Еврейският конгрес поздрави Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев беше поздравен от Световния еврейски конгрес (СЕК) за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и опитите за налагане на езика на омраза от страна на Българския Национален Съюз "Еделвайс", съобщиха от прокуратурата.

През миналия месец Гешев разпореди да се направи проверка на "Български национален съюз - "Еделвайс", който е организатор на траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, известно като Луковмарш.

Заради създадена военизирана структура прокуратурата иска да спре регистрацията на БНС - Еделвайс

Прокуратурата иска от съда да прекрати регистрацията на антисемитска организация, създала своя военизирана структура и провеждала Луков...

След това пък бе отправено искане към Софийски градски съд (СГС) за прекратяване на дейността на БНС. От държавното обвинение подчертаха, че организацията носи белезите на паравоенна и неонацистка структура.

В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на "БНС-Еделвайс", декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други

СГП е констатирала още, че в противоречие на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), "БНС-Еделвайс" е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на Луковмарш и са се представяли за "коменданти", посочиха още от прокуратурата.

В рамките на извършената проверка, прокуратурата е събрала голям обем доказателства, посочват от държавното обвинение. Кои са БНС ВИЖТЕ ТУК.

Организаторите на "Луковмарш" се виждат като репресирани от Пеевски дисиденти

Уникално или не, но Българският национален съюз (БНС), за който се разбра, че събира в България на 21 април някои от най-знаковите орга...

Г-н Марам Щерн, вицепрезидент на СЕК, подчертава, че искане към СГС показва "ясно и конкретно усилията на действащата към момента българска администрация в борбата с нарастващите крайнодесни и антисемитски течения в Източна Европа".

"Луковмарш играе ролята на годишен празник на омразата, превръща България в събирателен пункт на търсещите обединение крайнодесни групи. Също така членовете на БНС подкрепят отричането на Холокоста и по този начин подценяват смелостта и куража на българите, рискували, за да спасят еврейските си съграждани.., което осквернява паметта на тези „праведници сред народите", се казва в писмото от СЕК.

Заявената инициатива за 22 февруари за Луковмарш е забранена със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com