Първанов: Ново ръководство на БСП, но не само млади

7015
Първанов: Ново ръководство на БСП, но не само млади

Смятам, че трябва да има ново ръководство на БСП, заяви бившият президент Георги Първанов, пред БНР.

Не просто млади. Често споря с това виждане – да бъдат млади хора; видяхме как беше в НДСВ, в ГЕРБ, млади - не винаги са достатъчно подготвени. Искам да дойдат можещите хора, знаещите, онези, които могат да направят нещо не само за партията, а за обществото. Нямам никакви амбиции, не желая реванш, каза Първанов.

Янков: Няма условия за разцепление в БСП

Не мисля, че има условия за разцепление в БСП, заяви народният представител от Коалиция за България и организационен секретар на БСП Кр...

Близо две години апелирам за дълбоки идейни промени в БСП, каза Първанов.

Виждам какво става в европейската левица, там се търсят нови социални общности, към които да се насочат социалдемократическите и левите формации – преди всичко към активните слоеве. Реален проблем от десетилетия е, че активните хора не припознават БСП. Необходими са организационни промени. Предлагах засилване на вътрешната демокрация. Стигнахме до момент, когато решенията в БСП се концентрират в много тесен кръг и всички легитимни органи на БСП са подменени. На ръководството му е много по-изгодно във всеки критичен глас да посочи врага с партиен билет, да капсулира, да обединява около себе си тясното ядро, което е останало, и което не е достатъчно, с оглед на перспективите и амбициозните задачи, каза Първанов.

Един автентичен ляв лидер трябва да бъде припознат от широкото мнозинство на хората – не само от тяснопартийния членски състав. Като го погледнеш, да става ясно, че това е ляв лидер. При всички спорове, които сме водили, с Жан Виденов, с проф. Александър Лилов, нямаше съмнение, че тези хора изразяват силата на лявото мислене. Това отдавна не се е случвало, каза Първанов.

На въпрос дали би станал лидер на БСП, Първанов каза - този етап вече е минал. Бил съм начело на БСП в много труден период; твърдя, че съм бил успешен лидер, изведох БСП от много критична позиция до партия, която печели избори. Опитах се да пробия миналата година с идеи за реформиране и промяна – не се получи, каза Първанов.

Има нужда от нов проект в ляво, да не е свързан с миналото на БСП

Необходимост от нов политически проект в ляво има, но той не трябва да свързан с близкото минало на БСП и с настоящето, както и с&nbs...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com