Регистрират домашните кучета във Велико Търново

5963
Регистрират домашните кучета във Велико Търново

Всички домашни кучета в Община Велико Търново трябва да бъдат регистрирани. Заповедта на кмета Даниел Панов касае регистрацията на кучета в населените места около Велико Търново, а не в самия град. Това каза за Радио „Фокус”-Велико Търново Зорница Кънчева, директор дирекция „Екология” в Община Велико Търново.

Регистрацията на домашните животни е уредена в няколко закона, включително в наредбата, приета от Общински съвет миналия месец. Заповедта касае кметските наместници, на които е възложено в определен срок да опишат всички кучета по къщите и дворовете. Необходимо е да се знае дали дадено куче има собственик и ако има какъв кой е той. Срокът, в който кметските наместници трябва да представят тези регистри, е един месец.

Безплатното чипиране на кучета в Бургас

Община Бургас  продължава кампанията за безплатно поставяне на чипове на домашни кучета, като безплатно за стопаните е не само пре...

„В момента по закон областна дирекция по безопасност на храните трябва да събира информация от ветеринарните лекари и да ни я праща, но по това, което получаваме, в никакъв случай не може да се счита, че е направена някаква регистрация”, коментира Зорница Кънчева. До момента има информация за около 300-400 регистрирани кучета. „Данните, които получаваме, са съвсем недостатъчни, за да упражним контрол”, каза Кънчева.

За кастрирани кучета такса не се плаща.

Целта на приетата наредба за регистрация на домашните кучета цели освен намаляване на популацията на безстопанствените кучета и да обясни на собствениците, че за кастрирано куче такса не се плаща. Зорница Кънчева припомни, че общината е сключила договор с фирма за безплатна кастрация и стопаните на кучета и котки могат да се възползват. По думите на Кънчева безплатна кастрация ще се реализира и от „Четири лапи” през есента или в началото на следващата година. Такава акция вече имаше през пролетта и обезпаразитени и ваксинирани бяха 373 животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com