Роми излязоха на мирен протест в Благоевград заради убийство

4602
Роми излязоха на мирен протест в Благоевград заради убийство
Снимка: БГНЕС

Мирен протест с искане за справедливост и правосъдие, еднакво за българи и роми, започна в 17:00 ч. днес в Благоевград, предаде БГНЕС.

Поводът е смъртта на 48-годишния ром Николай Евтимов, починал в петък в столична клиника, след като на 10 юли бе ударен с тротоарна плочка по главата от българин на ул. "Свобода-6" в района на ромската махала. Полицията дискретно присъства на място, около 100 роми застанаха пред блока на бившия военен, който според тях се укрива и никой не го търси. За сега няма ескалация на напрежението.

Майка уби невръстното си дете в Стамболийски

Дете на година и 10 месеца е открито мъртво в Стамболийски, най-вероятно смъртта е настъпила на 18/19 юли, предаде БГНЕС. Множеството ...

Николай бе ударен с плочка по главата след като седял на тротоара под прозореца на пенсионирания военен. „Тротоарът е обществено, а не дворно място”, категорични бяха протестиращите.

„Напрежението отдавна е ескалирало, но от него няма нужда, имаме нужда от закони, които са всички, за цигани и за българи. Ние не сме съгласни да сме потърпевши на тази омраза, за която непрекъснато се говори в медиите. Не искам да бъда нападната само заради това, че съм циганка, заради това, което направил някъде някой от нашия етнос”, каза една от протестиращите. Според нея те се разграничават от престъпниците, всички роми не са такива.

„Напрежението го създават самите властимащи, г-н Валери Симеонов например, ние излизаме по-големи патриоти от него,искаме да живеем в мирна и спокойна България”, категорична бе ромката.

Убитият бе кротко и мирно момче, не бе агресивен, ударен бе защото седял на сянка”, обясни друг протестиращ. Друг обясни, че починалият е беден и няма как да бъде докаран от болницата в София, за да го погребат. Ромите събират пари, за да помогнат на семейството му да си го прибере, починалият има 4 деца. „След като нападателят не е прибран-значи няма закон, не знаели къде е, как може такова нещо, всички бедни да бъдат убивани ли”, попита той.

Убиецът на Виола нападнал съкилийник и се опитал да подпали килията си

Обвиненият за жестоко убийство на студентката Виола е буйствал в ареста. Стефан Станев е предизвикал серия от инциденти в килията си в ...

Протестиращите поискаха да има закон и справедливост, казаха, че нападателят е познат с агресивността си, която проявявал и към българите, включително и деца.

48-годишният гробар Николай Евтимов през нощта срещу 11 юли бе транспортиран с тежка черепно-мозъчна травма за МБАЛ „Света Ана” в София.

По неофициална информация 75-годишният военен-пенсионер за сега има само обвинение за причиняване на телесна повреда. Смъртта на рома ще промени обвинението срещу него.

Самите полицаи казаха, че нищо не знаят за инцидента, който дори не бе отразен в бюлетина на ОД МВР-Благоевград.

Съдът прати убиеца на Виола в психиатрия

Стефан Станев – обвиненият за жестокото убийство на приятелката си Виола, отива в психиатрията в ловешкия затвор, реши Софийският...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com