Сгрешиха дипломите на 240 зрелостници

16000
Сгрешиха дипломите на 240 зрелостници

Техническа грешка в дипломите за завършено средно образование притесни деца и родители от гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора.

Близо 240-те зрелостници от едно от най-елитните училища в града са с погрешно попълнен ред за часовете по профилирана подготовка. Гафът става ясен след като децата подават документи за легализация за кандидатстване в чужбина. Заради грешката се налага дипломите им да бъдат преиздадени, съобщава БТВ.

843-ма се явиха на кандидат-студентския изпит по математика

С изпит по математика второ равнище продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учеб...

„Това е техническа грешка, случва се, случвало се е и друг път. Компютър работи, хората работят, нормално е. Не виждам нищо притеснително не е първата сгрешена диплома”, успокоява директорът на гимназията Теодора Николова.

Бъдещите студенти обаче са притеснени - срокът за подаване на документи за следване в Германия е до 15 юли. „Повечето от тази гимназия кандидатстваме в чужбина. Аз съм от немска паралелка и кандидатствам в Германия, няма как да кандидатствам, защото няма как да си изкарам втора легализация”, каза Таня Костадинова. Друг зрелостник Емил Стоименов коментира, че се оказва, че дефакто не е завършил средно образование с тази невалидна диплома. „След време, всъщност тези дни, когато трябва да кандидатствам за университета, с каква диплома аз ще кандидатствам, това на мен не ми е ясно дали университетите ще приемат моята диплома”, чуди се той.

Според директора на гимназията повод за безпокойство няма. Въпреки грешката, дипломите са валидни.”Ако министърът разпореди, ще подменим бланките за целия випуск, за сега нямаме такова нареждане”, добавя Николова.

Директорът на регионалния инспекторат по образованието, Татяна Димитрова, съобщи, че има договорка с образователното министерство кандидат студентите да ползват старите входящи номера, за да се съкрати срока за проверка. Кой е отговорен за грешката и дали ще има наказани, яснота по този въпрос все още няма.

Клисарова: ГЕРБ са дали 1 млн. лв. за промените по БЕЛ

ГЕРБ са дали един милион лева за променените в учебните програми по български език и литература. Това каза пред БНР министърът на обра...

Снимка: БТВ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com