Спасителите във Варненско искат по-дълъг работен ден и общините да плащат

1285
Спасителите във Варненско искат по-дълъг работен ден и общините да плащат
Снимка: Actualno.com

Промяна в организацията на водноспасителната дейност по плажовете предлага Областният съвет (ОС) на БЧК-Варна, предаде БГНЕС.

Ако работното време на спасителите бъде удължено до 20:00 часа, фаталните случаи на удавяния ще намалеят, обясни председателят на ОС на БЧК Илия Раев. Статистиката сочи, че годишно в България се давят около 130-140 души. 3/4 от тях намират смъртта си във вътрешни водоеми, на неохраняеми ивици или на охраняеми плажове, но след финала на работното време на спасителите, разясни и доц. Димитър Ставрев, преподавател в Медицинския университет и дългогодишен експерт в БЧК. Тъй като промяната в организацията на работа ще повиши разходите, от БЧК настояват държавата да върне плажовете на общините.

От началото на годината БЧК е обучила малко спасители във Велико Търново

24 души са обучени за спасители от Регионалната структура на БЧК във Велико Търново през 2017 година. До момента е организиран само еди...

"Така ще се реши проблемът с неохраняемите ивици, които във Варненско този сезон са 25, а и общините могат да осигурят заетост на спасителите през зимата, за да си запазят кадрите", коментира Илия Раев.

Идеите ще бъдат включени в проекта за промени на остарялата Наредба за водно спасяване, готвени от Националния комитет по водно спасяване, в който влизат и представители на МВР, МОН, Министерството на спорта и концесионерите, съобщи председателят на специалистите по водно спасяване в БЧК-Варна Велислав Цеков. Според него проблем е липсата на обща и плувна култура у българските и особено у чуждите туристи. "Наближава август, който е най-кошмарният летен месец за спасителите. Морето се сърди, вдига вълна в жегите и хората масово не спазват сигналната система и съветите им. Не си вземат и поука", очерта рисковете Цеков. Опасности има и край басейните, голяма част от които и това лято работят без сертификат от специализираната междуведомствена комисия към общината. Тя е издала разрешителни на 161 басейна, а реално работят близо 280. Няма контрол и санкции за нарушителите.

На старта на традиционната Седмица на водното спасяване от ОС на БЧК отчетоха, че дотук са подготвили 78 спасители и са заверили талоните на близо 400, като бройката е достатъчна за обезпечаването на нуждите на региона. В хотелите са раздадени над 10 000 листовки със съвети за безопасност към летовниците. В рамките на Седмицата на водното спасяване за десета поредна година ще има демонстрации на Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Камчия.

На 20 юли на плажа в Слънчев ден предстои атрактивен турнир между действащи спасители. Тази година участниците са от цялото крайбрежие, което превръща проявата в неформален преглед на уменията на спасителите на море.

У нас няма закрити басейни, където спасителите да тренират целогодишно

У нас няма закрити басейни, където младите спасители да тренират целогодишно. Това каза Мая Антова, експерт във Водноспасителна служба ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com