Стажант-депутат: Държавното управление греши, като не слуша народа

1437
Стажант-депутат: Държавното управление греши, като не слуша народа
Снимка: Actualno.com/Рамадан Ахмедов

Стажът „Стани депутат за един месец“, организиран от младежката стрруктура на БСП, приключи. Финалът бе поставен официално вчера (06.12.18 г.) в Народното събрание, където на участниците бяха връчени сертификати за успешно завършен стаж. Единственият асеновградчанин, участвал в инициативата - Рамадан Ахмедов – сподели впечатленията си пред Actualno.com.

Той разказа, че се е запознал с интелигентни, ерудирани и образовани млади хора от други градове на страната, интересуващи се от политика и най-вече от бъдещото развитие на България. „Съвместната работа с менторите и с другите стажанти ме обогати с ценни познания, както в професионален, така и в личен план.“, обяснява момчето. Впечатленията на Рамадан от стажа са, че за месец той лично е придобил добър опит и е повишил квалификацията и познанията си в сферата на политиката. По думите му, стажът развива аналитичното мислене и учи да бъдеш гъвкав и да цениш времето си, да планираш и да мислиш в перспектива.

„Средата по време на стажа, ме направи по-уверен и комуникативен, по-инициативен и отговорен. Случиха ми се интересни запознанства, срещи и размяна на контакти с народни представители, участие в дискусии и дебати по-най различни теми. Участвах в разисквания по важни теми, като намаляване броя на депутатите в българския парламент, през преминаване управлението на страната ни в президентска република и въвеждане на електронното гласуване до Истанбулската конвенция, мигрантската криза и легализация на марихуаната.“, разказва асеновградчанинът.

Единият от общо двата въпроса, които е имал възможността да зададе Рамадан Ахмедов, е свързан с развитието на библиотеките в България и защо държавата им отделя изключително слабо внимание. И още - защо не се отпускат достатъчно средства и не им се прави реклама, а ако дадена община откаже да финансира библиотеката, то същата трябва ли да затвори врати? Асеновградчанинът е запитал народните представители какво ще направи държавната власт, за да се привлече интересът на младите хора към библиотечната институция. Другият въпрос, който Рамадан е отправил към депутатите, е какво ще направи държавата с паметниците на културата, които не се поддържат и вследствие на това, се рушат. Като пример, той е посочил изгорелите тютюневите складове в Пловдив, Царските Конюшни и Захарната Фабрика в София, проблемът със собствеността на къща „Яворов“, изпепеления дом на Йордан Йовков във Варна, където той е живял, и творил и още стотици други паметници на културата, които се намират в същото състояние.

Ако един ден стана депутат...

Асеновградчанинът Рамадан Ахмедов е сред избраните младежи да стажуват в българския парламент. Целта на инициативата е да се провокират...

Младият стажант разказа, че е присъствал и на парламентарния контрол, който се проведе на 30.11.18 г., но там не е получил възможността да задава въпроси.

Actualno.com попита Рамадан Ахмедов, след стажът му в Народното събрание къде смята, че грешат управляващите и на какво трябва да се обърне най-спешно внимание, за да излезе България от продължаващата криза. Момчето подчерта, че грешката на държавната власт е, че не се вслушва в думите на народа и по-конкретно - в гласа на младежите. „За депутатите младите са хора, които не се интересуват от политика. Те ги смятат за апатични и безлични. Но напротив - между тях има и много младежи, които живо се интересуват от политическия живот в страната и от съдбата на България. Още една голяма грешка, която допускат управляващите е, че в парламента депутатите се делят на партии, дори по значими за обществото теми. Естествено, разбирам, че всяка партийна група има различия в своята програма и управление, но когато става въпрос за бюджет, здравеопазване, военна отбрана, национална сигурност, правосъдие, образование, престъпност, насилие над жени и други, депутатите трябва да се обединят и да постигнат консенсус. Та нали отгоре на сградата на Народното събрание пише националния девиз на страната ни, а именно: „Съединението прави силата“! Аз също бих го интерпретирал и с поговорката „Сговорна дружина планина повдига“. Само и единствено, когато сме обединени, съединени и истински сплотени, само тогава можем да излезем от тази дълбока бездушевност, в която сме потънали“, изрази категоричното си мнение стажантът от Асеновград, включил се в инициативата на БСП за млади депутати.

Рамадан Ахмедов коментира, че България може да се справи със ситуацията, в която се намира, ако на първо място се увеличат доходите на българина. Момчето смята, че към момента средствата на обикновения гражданин в България стигат само за храна, сметки, транспорт до работното място и лекарства. И затова в Европейския парламент ни познават, като „работещите бедни“ – българинът работи, за да плаща сметките си. Не му достигат финанси за други занимания и интереси, като почивка или културни мероприятия. Втората стъпка към излизане от кризата, според стажантът депутат е съхраняване и предаване на ценностите от поколение на поколение. Друго, което би извело България напред и би задържало младите тук, според асеновградчанина, е намиране на работа по специалността за завършващите образованието си. И много младежи имат желание да стартират бизнес в България, но средата е рискова, а държавата не прави достатъчно за да стимулира малкия и средния бизнес, защото всичко се „поглъща“ от големите компании. „Емиграцията и раждаемостта са проблеми, които управляващите трябва да решат в най-скоро време, защото ние сме застрашени от физическо изчезване, като нация. Нужни са спешни мерки именно в тази насока“, заяви младежът.

Стажантската програма „Стани депутат за един месец” е проект на Младежко обединение в БСП–София, който се реализира за втори пореден път. Екипът на Actualno.com отправи запитване към структурата, относно хонорарите, които ще получат депутати и стажанти за положения труд. От организацията отговориха, че програмата не изисква финансови средства и за реализирането й Младежкото обединение в БСП–София разчита на времевия и човешкия ресурс, като и менторите, и стажантите участват на доброволни начала. Ръководители на асеновградчанина Рамадан Ахмедов в стажа му през изминалия месец бяха народните представители Теодора Халачева (най-младият народен представител в 44-то Народно събрание), Стоян Мирчев и Георги Стоилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com