Съдът отмени рекордната глоба на КФН срещу малък врачански сайт

1264
Съдът отмени рекордната глоба на КФН срещу малък врачански сайт
Снимка: БГНЕС

Софийският административен съд отмени рекордната глоба от 100 000 лв., наложена в началото на 2015 г. на врачанското издание "Зов нюз" от Комисията за финансов надзор (КФН), съобщи "Дневник".

Изданието беше едно от няколкото глобени за начина, по който отрази банковата криза покрай затварянето на КТБ през юни и юли на 2014 г. 

Българска банка замесена в скандал с провалена обществена поръчка в Румъния

В потенциално голям скандал е на път да бъде сериозно замесена Първа инвестиционна банка (ПИБ). Става въпрос за случай в Румъния, при к...

"Зов нюз" беше глобен за статия със заглавие "Първа Инвестиционна пред фалит?", публикувана на 27.06.2014 г. в 14:00 ч., която според КФН представлява "пазарна манипулация". Според съда обаче "статията като цяло отразява единствено случващото се в момента – наличие на слухове за предстоящ фалит на П., провокирали нейните клиенти да изтеглят спестяванията си от банката. В статията е отразено също така, че към момента на публикуването й липсва официална информация, която да обясни случващото се. В този смисъл не е налице публикуване на невярна информация".

"Безспорно в конкретния случай публикуваната статия отразява събитие със социален, политически и икономически характер, което засяга интересите на голяма част от аудиторията, което по естеството си представлява същността на журналистическата професия – разпространяване на информация чрез средствата за масово осведомяване. Не се твърди в случая да е налице пряка или непряка облага от разпространяването на информацията, а от друга страна предвид това, че не се касае за национална медия, а за информационен сайт от регионално значение, тя не е в състояние да промени икономическото поведение на потребителите в мащаб, който да причини ефекта на манипулиране на пазара и да се отрази неблагоприятно чрез създаване на невярна или подвеждаща представа относно финансовите инструменти на П.", се казва в мотивите на съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com