ТЕЛК-овете заработват отново

2565
ТЕЛК-овете заработват отново
Снимка: БГНЕС

ТЕЛК комисиите ще заработят отново до дни и хилядите хора, които от края на май не могат да получат решенията си, най-накрая ще могат да ги вземат. Това означава, че тези хора не могат да си получат и пенсиите от НОИ. Министерският съвет прие вчера новата-стара наредба за медицинската експертиза. За да действа, тя трябва да излезе и в "Държавен вестник".

В края на май съдът отмени ключови текстове от тази наредба, с което блокира работата на ТЕЛК комисиите. От здравното министерство дни наред обясняваха, че няма проблем и комисиите трябва да продължат да работят нормално. "Отменянето на наредбата отчасти или в нейната цялост създава правен вакуум със значителни неблагоприятни последици предвид широкия й обхват на приложение", съобщиха вчера от правителствената пресслужба. От здравното министерство така и не издадоха указания към комисиите в страната как да работят.

Всеки ден 77 души излизат в пенсия по болест

21 132-ма българи са излезли в пенсия по болест през деветмесечието на 2016 година, показват данни на Националния осигурителен институт...

Съдът отмени текста за срока до три години, за който могат да се дават експертните решения. Другият важен текст бе методиката за определяне на процента неработоспособност при няколко заболявания. Така от края на май лекарите преглеждат пациентите, но не им издават решения. Председателят на лекарите от ТЕЛК в София Боряна Холевич обясни, че са събрали телефоните на пациентите и ще им се обадят, когато могат да издадат законово решение. Така купчина папки с документи на пациенти стои от седмици в кабинета й. По думите на Холевич на ден през 72-те комисии в страната минават средно между 10 и 15 души, пише Сега.

Според лекарите от ТЕЛК приемането на същата наредба като отменената, но този път с мотиви от страна на правителството, ще им даде възможност да работят, но няма да реши проблемите в експертизата и с инвалидните пенсии. Лекарите също са изготвили свои предложения за промени в наредбата, но те не са обсъждани. Сред тези предложения е да се разширят възможностите за пожизнени ТЕЛК решения, завишаване на процентите при тежки увреждания и др. Освен това медиците искат срокът на експертизата да е не от 1 до 3, а до 5 години. Другото предложение, което вероятно ще предизвика брожение, е да не се признават за инвалидност редица заболявания, настъпващи с напредване на възрастта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com