Тома Биков: ГЕРБ са готови за кабинет, но и за опозиция

6396
Тома Биков: ГЕРБ са готови за кабинет, но и за опозиция
Снимка: БГНЕС

В момента ние имаме готовност да предложат състав и структура на правителство и най-вече готовност за краткосрочна и дългосрочна програма за управление. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в сутрешния блок на БНТ.

ГЕРБ са готови да обсъдят кандидатурата за премиер на Слави Трифонов, ако се кандидатира за такъв. 

ГЕРБ ще предложи кабинет без Борисов начело

ГЕРБ ще опита да предложи кабинет, в който премиерът Бойко Борисов няма да е начело. Това обяви днес в ефира на БНТ вицепремиерът и вън...

Обещанията на ГЕРБ не били толкова големи, а се опитвали да обяснят на хората, че страната се намира в един изключително труден момент и сложна ситуация, обясни Биков. Изборите не отменят ситуацията, а ги спечелихме с над 8% разлика, похвали се той.

ГЕРБ са готови да подадат ръка на всички политически сили в настоящия парламент, без да отстъпят от тяхната философия на програма и да възстановят политическия диалог. ГЕРБ са готови да носят отговорност, ако има такава ситуация, но ако няма ще искат да знаят кой носи отговорност оттук нататък, продължи Биков.

Един от въпросите, който би трябвало да бъде обсъден, е кой ще бъде министър-председател. В ГЕРБ имат всякакви варианти – правителство от политици от ГЕРБ и други партии, сформиране на правителство от по-неполитически лица, така че имаме всички варианти пред себе си, уточни Биков.

Той изтъкна, че в тази ситуация от ГЕРБ виждат категорични изказвания и след изборите, че не биха приели Борисов за премиер. „За него (за Бойко Борисов) това не е самоцел да бъде министър-председател, както и в този случай. Ние сме готови да положим всички усилия да се съставим правителство, но ако не успеем, ние ще обявим, че излизаме в опозиция“, изтъкна Биков.

Според него, ГЕРБ може да бъде в опозиция и са напълно готови за тази роля. Ако възникне ситуацията на политическа криза в България, то икономическите последствия от коронавируса ще бъдат големи и напрежението в обществото ще се увеличи, предупреди Тома Биков. ГЕРБ ще направят всичко възможно да има управление, дори и да бъдат в опозиция.

Борисов потвърди, че ще опита да състави правителство (ВИДЕО)

С нашия опит и експертиза и с убедително предимство от 10% пред следващия, сме длъжни да предложим варианти за управление". Това обяви ...

ГЕРБ очакват от следващите партии да положат усилия да съставят правителство. Ние не на всяка цена искаме да бъдем в управлението, посочи той.

Тома Биков не вижда да има преговори, разговори и спекулации за евентуален кандидат за министър-председател и съставяне на кабинет. ГЕРБ не са стреляли по никого, дори в предизборната си кампания, като от партията се чувстват в удобна позиция. Биков е убеден, че няма да има служебно правителство, като няма нищо против да има ревизия на Министерски съвет.

„Президентът е активен участник в създаването на тази политическа ситуация. Той ще носи отговорност в момента, в който ние не успеем да съставим правителство“, подчерта Тома Биков. 

Прочетете още по темата: Тома Биков: Нито пликовете гласуват, нито машините

ГЕРБ изгуби София, младите избраха "Има такъв народ" 

Емил Димитров-Ревизоро: Предсрочни избори е прекрасният вариант

"Обединени патриоти" решиха едните да отстрелят другите в навечерието на изборите и накрая провалиха себе си – стреляха в мъглата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика