Тренчев: Социалният диалог на ниво министерства не върви

6740
Тренчев: Социалният диалог на ниво министерства не върви

Диалогът на ниво министерства не върви. Подготвил съм пълна справка. Много от проблемите могат да се решат на по-ниско ниво. Моля да се разпоредите и диалогът да тръгне на всички нива. В социалното и във финансовото министерство няма тристранен съвет. Това каза президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, цитиран от „Фокус”.

Тренчев попита вицепремиерът Зинаида Златанова, която е и председател на съвета, дали счита, че диалогът е необходим и полезен.

Диалогът, който ние водим тук, е регламентиран по закон. Обществените съвети са спонтанно възникнала форма. Ние обмисляме изобщо да не участваме в обществените съвети, ако щете там да събирате хората по спирките. Ние сме сериозни хора и апелирам колегите изобщо да не участват в тези говорилни наречени обществени съвети", заяви той.

Вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че правителството не само, че е решено да има социален диалог в пълен обем, но е убедено, че няма друг начин, по който да се взимат решения. „Допускам, че колегите в министерствата при дългото отсъствие на социален диалог са загубили рефлекси. Това ще бъде решено в най-спешен порядък. Още утре на заседание на Министерски съвет ще обърна внимание на колегите си за възстановяване на социалния диалог", заяви вицепремиерът.

Тренчев прогнозира: Национална стачка наесен

Наесен може да има ситуация за национална стачка, прогнозира лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, цитиран от БНР. Той подкрепя...

Да се разделят текущи от стари задължения. Старите задължения автоматично да се прехвърлят към публичния изпълнител. Това предложипха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). "Плащането да върви по друг ред, а не по общия ред, както е сега. Трябва да се прекрати масовата практика да се блокират сметки на длъжници", посочиха още от организацията.

В момента имало огромен хаос в системата на НАП. „Приходната агенция не беше готова да посрещне нововъведението. Имаше огромен брой неподадени и подадени декларации, които заблудиха системата. За голяма част от фирмите няма яснота кои задължения са нови, кои - стари, кои са лихви, кои - главници", казаха от АИКБ.

НСТС не постигна консенсус по промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) за единната данъчно-осигурителна сметка. Синдикатите заявиха, че промените са стъпка в правилната посока, но недостатъчна. Настояваме работата по тази нелепост да продължи, заяви президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. Синдикатите искат отпадане на единната сметка. Бизнесът настоява да се подобри софтуера и работата на администрацията.

„Ние сме за едно платежно нареждане, за облекчена процедура", заяви зам.-министърът на финансите Людмила Елкова. „Това, което последва от въвеждането на единната сметка е тотален хаос. Не става въпрос за софтуер. Сериозен проблем е законова липса за това едно лице да реши кое от задълженията си да покрие. Когато едно самооосигуряващо се лице няма ликвидност да покрие данъка или осигуровката, то предпочита осигуровката. Задължително е да имаш право на избор какво да погасиш. Стои проблемът с реда на погасяване", посочи Елкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com