В Бюджет 2019 парите за образование не стигат, алармират от КТ "Подкрепа"

9146
В Бюджет 2019 парите за образование не стигат, алармират от КТ "Подкрепа"
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява за финансиране на българското образование през 2019-та година в размер на 10 млрд. лева или 6% от БВП за изпълнение на този стратегически приоритет в програмата на българското правителство по примера на реформиращите се образователни системи в европейските държави. Средствата са необходими за обезпечаване на новите политики към по-качествено образование, с което да се приближим към модерните европейски образователни системи.

Синдикалните лидери подчертаха, че от пет години предлагат 6% от БВП да се определи за образованието, но предложението за държавния бюджет през 2019 г. отново е за по-нисък размер на финансирането, а именно 3,6% от БВП.

Образованието в Столипиново или как да се измъкнеш от лоното на еднаквите

"За двамата" - подава пари на кондукторката в автобуса едната от двете млади жени на последната седалка. "Ето, за двете - не за двамата...

"Парите от 4,1 млрд лева не са достатъчни – категоричен е председателят на синдиката Юлиян Петров. - 10 милиарда са средствата, които биха стигнали, за да може и физическата среда в българското училище да покрие някакви минимуми, но на този етап тия пари ги няма“, алармира той.  

Г-н Петров определи като положителен знак, че в Бюджет 2019 увеличението на учителските заплати е с 20% и увеличението на допълнителните плащания също е 20%. Но от синдиката не са оптимисти, че това е достатъчно да се задържат учителите. Те изразяват тревога и загриженост, че парите няма да стигнат за обновяване на физическата среда в българските училища и детски градини; за преминаването към едносменен режим на организация на учебния процес; за реформирането на административните дейности, с които е натоварен българския учител, и които го разделят от ученика;, за допълнителните форми за занимания по интереси, познати като кръжоци, които имат много силен възпитателен ефект; за преодоляването на бариерите за комуникация с родителите; за привличане и задържане на младите учители; за качествена храна и по-пълно обгрижване на учениците; за повече педагогически съветници заради нарастващата агресия; за покриване на транспортни разходи и други политики за подобряване статута на учителя, които изискват по-голямо финансиране.

Синдикалистите считат, че притесненията за липсата на достатъчно млади учители след пет и повече години са основателни и силни.

В подкрепа на общото становище, заместник-председателят на синдиката Георги Шошев допълни: „По-високият процент, който искаме, ще гарантира не само увеличението на заплатите, но и материалната база в училищата. Няма стандарт за училище – не се знае кога една сграда е обявена за училище. Къде е финансирането за кабинетите по химия, физика, биология, за физкултурните салони?! Всичко това трябва да се случи, за да се подобри и качеството на обучение. Затова ние настояваме за повече средства в образованието за осъществяването на добрите политики, които са заложени.“

ИПИ: Чрез залагането на дефицит властта показва желание за непрозрачно харчене

Управляващите продължават да планират бюджетни дефицити, което противоречи на логиката за устойчива фискална политика и на препоръките ...

До края на настоящата седмица между социалните партньори в МОН ще бъде подписан анекс към Колективния трудов договор, според който от началото на 2019 г. ще бъдат увеличени индивидуалните работни заплати на учителите с 20% и на допълнителните плащания с не по-малко от 20%.

Министерството на науката и образованието в момента е готово с проект на стратегия за възпитанието в образователните институции. Синдикатът безрезервно подкрепя общата  работа в тази посока за възраждане на възпитанието като много важен елемент, в партньорство с родителите. Очаква се стратегията да влезе в сила до месец, но е важно тя да стане политика. Конкретна мярка, която предлагат от Синдиката, е въвеждането на оценка за дисциплина и възпитание, която да бъде задължителна и да участва в балообразуването, за да допринесе за предотвратяване на агресията в училищата. От изследваните пет държави, само във Финландия няма такава оценка, уточни г-н Петров.  

Синдикатът ще продължи да настоява и за промени в Закона за образованието, които регламентират най-много два мандата за длъжността „директор“ на училище. Промените кореспондират с деполитизацията на българското образование. Апелът на синдикалистите е за по-малко политическа намеса в образованието.

В синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" членуват 18000 педагогически и непедагогически специалисти от цялата страна.

Народното събрание прие Бюджет 2019 на първо четене

Парламентът прие на първо четене бюджета за догодина. „За“ гласуваха 115 народни представители, сред които представителит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com