В Копривщица пресъздадоха славни моменти от Априлското въстание

1989
В Копривщица пресъздадоха славни моменти от Априлското въстание

Над 130 самодейци от национален клуб “Традиция” се включиха в мащабното и интересно пресъздаване на събитията от Априлското въстание в Копривщица.

Мъже, жени, деца и старци с автентични български носии, униформи, оръжия и символи, пресъздадоха моменти от въстанието, което е потушено с кървава борба преди 140 години. Въпреки трагичния си край - над 30 000 избити, десетки селища и градове разорени – то е една от малкото, които постигат целта си – освобождението на България от османско иго, информира БГНЕС.

Жителите и гостите на град Копривщица видяха пресъздаването на сбора на възрожденците от Тодор Каблешков, полагането на клетва и разпределението на работата на всеки от организаторите на въстанието.

Въстаници и заптиета препускаха по калдъръмените пътища на възрожденския град, яхнали коне. Във възстановката разбира се бе почетен и първият изстрел, който дава началото на въстанието и става символ на възрожденския град. Не бе пропуснат и топовният гръм на черешовото топче.

Хората можеха да видят бойното знаме с надпис “Свобода или смърт”, което учителката Евлампия Великова носи. Пресъздадените събития продължиха с опита на заптиетата да потушат въстанието, пристигането от Пловдив на Неджеб ага, както и с прочутото "кърваво писмо" на Георги Бенковски. След началото на въстанието в града Бенковски пише това писмо на панагюрци, с което им съобщава, че то е започнало, и го подписва с кръв от убития на моста мюдюрин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество