"Витоша ски" продължава да отрича, че може да модернизира лифтове на Витоша

2579
"Витоша ски" продължава да отрича, че може да модернизира лифтове на Витоша
Снимка: БГНЕС

Промяна на плана за управление на парк "Витоша", която да даде възможност за модернизация на ски съоръженията, като няма да допуснем нова леглова база – това е решението, което предлага ГЕРБ за Витоша, по думите на общинския съвет Ботьо Ботев.

Общественият интерес досега не беше защитен, отвърна общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева, която обвини ГЕРБ, че от 2009 година не е направила нищо, а е управлявала през цялото време София. Още през 2012 година, когато "Витоша ски" спря съоръженията, поискахме разтрогване на договора с инвеститора, посочи Георгиева. А Ботев отвърна, че приватизацията на "Въжени линии" не е гласувана от ГЕРБ, докато партии като ДСБ са го подкрепили.

„Витоша ски”: Нормативни пречки спират модернизирането на Витоша

"Ако зависеше от нас, отдавна Витоша щеше да бъде модерна планина. Нашето желание е спънато от нормативни пречки. От 10 години не можем...

Има или няма законови пречки да се ремонтират лифтовете на Витоша? Според адвоката на "Витоша ски" Петър Петров "проблемът е забъркан преди много години” от "едни екологични организации". Той посочи, че проблемът се крие в Закона за горите и в Плана за управление на парк "Витоша”. При ремонт, не можем да стъпим в старите стъпки на фундамента – например, ако сега са 15 стълба на лифта, ще са 8. Не можем да изключим новите стъпки от горския фонд в парк "Витоша", настоя Петров, според когото точно това, че става въпрос за горски земи, е проблемът.

Няма никакъв проблем, законът го позволява, отговори адвокат Любомир Костадинов, който цитира Закона за горите (чл. 54, ал. 1, т. 6 от действащия Закон за горите: Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години). Костадинов добави и, че има текст в Плана за управление, който позволява подмяна на лифта. Говорим за нежелание на инвеститора – той иска да построи лифтове на нови места, да направи нови писти, категоричен беше адвокат Костадинов. Ако построим нови лифтове на нови места, трябва да построим нови писти, добави той.

Петър Петров коментира, че планът за Витоша хем насърчавал, хем забранявал подмяна на лифта. И смени леко гледната точка, като каза, че текстът от чл. 54 от Закона за горите касаел "търпими съоръжения", като там има ограничение за 20 години, докато договорът на "Витоша ски" бил за 25 години и нямало как да се измисли компромис, тъй като трябвало да се прави прехвърляне на собственост върху лифта. Няма как от там, където тръгва Драгалевския лифт, да се направи толкова голям паркинг, че да поеме капацитета, включи се отново Костадинов.

Ботев пък изтъкна какви промени има в градския транспорт, а Марта Георгиева използва момента, за да атакува пак Столична община как е бездействала и лепна определението "мрънкащ инвеститор" на "Витоша ски", на което Петър Петров отговори, че не може компанията да действа в противовес на закона.

Нено Димов увери, че няма да пипа 10-те декара от Витоша, докато не мине проверка

"В жалбата относно отделянето на 10 декара от парк "Витоша", която получих от сдружение "Коалиция за да остане природа в България", се ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София