ВКС пак ще се занимава с "Килърите"

2538
ВКС пак ще се занимава с "Килърите"
Снимка: БГНЕС

Днес, 18 октомври, от 09:00 часа започва поредното заседание по делото "Килърите", където обвиняеми са Петър Стоянов, известен и с прякорите си Вожда и Сумиста, Янко Попов, Георги Вълев и Васил Костов.

Делото вече се гледа от Върховния касационен съд (ВКС) заради жалби срещу присъда на по-долната инстанция. С присъдата Райчо Стойнев е признат за невинен по обвинение в съучастие като помагач за убийството на Румен Рачев заедно с Георги Вълев, Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Георгиев, Янко Попов и Владимир Филев.

Адвокатски пропуск остави участник в "Килърите" до живот в затвора

Окръжната прокуратура в Шумен приведе в изпълнение доживотната присъда без право на замяна на Васил Костов (45 г.), по прякор Васко Кец...

Янко Попов обаче беше признат за виновен в съучастие в убийството на Рачев и получи 17 години затвор на първа инстанция, но на втора вече присъдата беше намалена на 10 години.

Петър Стоянов, като подбудител и в съучастие с Васил Костов и Георги Вълев, пък беше признат и на втора инстанция за виновен за убийството на Петър Лупов и му беше наложен доживотен затвор без право на обжалване. Освен това Сумиста е бил подбудител и за убийството на Румен Рачев, извършено с огнестрелно оръжие, като и за това деяние му е наложен доживотен затвор без право на обжалване.

Васил Костов също е наказан с доживотен затвор без право на замяна заради организация на убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев. Същата е присъдата и на Георги Вълев - за същите убийства.

Делото "Килърите" постъпва за втори път във ВКС, след като с Решение № 493 от 15.06.2015 г. по н.д. № 1559/2014 г. частично е била отменена присъдата по в.н.о.х.д. № 194/2013 г. на Варненския апелативен съд само в частта, която е предмет на настоящото касационно производство, и делото е било върнато за ново разглеждане на второинстанционния съд.

Съдът потвърди доживотните присъди на трима от "Килърите"

Варненския апелативен съд потвърди доживотните присъди на групата за убийства „Килърите”. Това означава, че лидерът на банд...

С касационните жалби на подсъдимите Петър Стоянов, Георги Вълев, Васил Костов и Янко Попов, подадени чрез техните защитници, се иска отмяна на въззивния съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане, алтернативно оправдаването им или намаляване на размера на наложеното на подсъдимия Попов наказание, като се сочат всички касационни основания по чл. 348, ал. 1, т. 1, 2 и 3 от НПК – съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложените наказания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com