Внезапната сърдечна смърт отнема най-много животи у нас

3536
Внезапната сърдечна смърт отнема най-много животи у нас
Снимка: Thinkstock

Най-много животи на млади хора у нас отнемат внезапната сърдечна смърт и пътнотранспортните произшествия. Това твърдят водещи кардиолози у нас, като допълват, че диагностицирани и недиагностицирани сърдечни заболявания са сред основните причинители на внезапна сърдечна смърт, а за съжаление тя засяга и млади хора.

Лекарите препоръчват държавата да започне да покрива определен брой дефибрилатори, които могат да спасят животи при настъпване на даденото състояние. Към настоящия момент пациентите трябва да доплащат за тях суми от порядъка на 6000 лева.

Предлагат диабетици и хипертоници да нямат право да шофират

Законодателни промени, заложени в проекта на нова наредба на Здравното министерство, целящи ограничаване на катастрофите, предполагат х...

Оказва се, че внезапната сърдечна смърт убива повече хора, отколкото ракът на белия дроб, ракът на гърдата, инсултът и СПИН, взети заедно, пише "Дарик".

Причините обобщава доц. Ивайло Кожухаров от Националната кардиологична болница:

„Главни причини и заболявания, водещи до внезапната сърдечна смърт, са на първо място Исхемичната болест на сърцето, на второ място са неисхемичните сърдечни заболявания, като хипертрофичната кардиомиопатия, която е основен причинител за внезапната смърт при младите хора. На трето място са заболявания без структурни засягания на сърцето. Внезапната сърдечна смърт в най-голяма част от случаите се предизвиква от състояние на камерно мъждене или камерна тахикардия“.

Държавата трябва да осигури дефибрилатори, които спасяват животи на заплашените от внезапна сърдечна смърт, допълва доц. Васил Велчев, кардиолог от столичната болница „Св. Анна.”

Д-р Рада Прокопова: Стресът е голям рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания

29 септември е Международният ден на сърцето. За съжаление България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания, а по отн...

„Ако си представите какво е общото между внезапната смърт и пътнотранспортното произшествие, общото е, че това са двете причини, които отнемат най-много животи на млади хора в България. И ако здравата логика изисква всеки да кара кола, която има въздушна възглавница, то въпросът с дефибрилаторите е много сходен. Те са нещо като въздушната възглавница на пациентите, които са заплашени от внезапна смърт. Целта ни е да може всеки пациент, който има нужда от дефибрилатор, ние да можем да преценим по медицински индикации дали да му го поставим, или не, а да не трябва да го питаме предварително вие може ли да си доплатите определено количество пари, за да получите това лечение“, посочи доц. Велчев.

Към момента здравната каса заплаща 6000 лева за всеки, който има нужда от дефибрилатор, а самото устройство е на цена между 10 и 14 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com