Водата в старозагорското село Казанка е негодна за пиене заради уран

1102
Водата в старозагорското село Казанка е негодна за пиене заради уран
Снимка: iStock/Guliver

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора забранява временно употребата на питейната вода в село Казанка за пиене и за приготвяне на храна.

При мониторинг на водата, извършен на централен водоизточник в селото е установено отклонение в химичните показатели на водата за питейно-битови цели. Направени анализи в лаборатория на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките - София от два водоизточника показват концентрации 0,055 mg/l за ниска зона и резултат 0,045 mg/l за висока зона, които стойности са над максималната от 0,03 mg/l на естествен уран в питейна вода в село Казанка.

Част от Сливен остана без вода заради авария

Част от Сливен е без вода поради авария, съобщиха от водоснабдителното дружество, обслужващо областта. Поради ремонта до 16.00 часа е п...

Заради резултатите РЗИ – Стара Загора е направила предписание за временно ограничаване на ползването на водата за питейни нужди и за готвене, което влиза в сила веднага.

ВиК – Стара Загора трябва да достави на населението в село Казанка вода за питейно-битови цели и да уведоми хората за временното ограничение.

Нови проби от два водоизточника и взети от домакинства ще бъдат изпратени в Национален център по радиобиология и радиационна защита, за да бъде изследвана отново концентрацията на естествен уран, съобщиха от РЗИ – Стара Загора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора