ВСС обсъжда отстраняването на Иван Гешев от поста Главен прокурор

3713
ВСС обсъжда отстраняването на Иван Гешев от поста Главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Днес членовете на ВСС ще разгледат предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Предложението е внесено от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов. Предложението е мотивирано със сигнала, получен от вътрешния министър Бойко Рашков на 14 юли т.г., за тежки нарушения, извършени от Гешев в качеството му на главен прокурор.

Сигналът, подаден от Рашков миналата седмица, е в обем над 100 страници заедно с приложенията и съдържа данни за разгласяване на данни от досъдебни производства, данни, добити със специални разузнавателни средства, манипулиране на доказателства, включително и нарушаване на Етичния кодекс на магистратите.

В първия си коментар президентът Румен Радев нарече случващото се "закономерен резултат от всичко станало до момента", а от прокуратурата нарекоха искането политически акт. В спора се намеси и служебният премиер, който определи евентуалното отстраняване на главния прокурор като възстановяване на чувството на справедливост у хората.

"Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция по най-високите места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дискредитираха страната, оглушителното мълчание за харченето на милиарди средства, докато същевременно прокуратурата клеветеше неудобните на властта - това делегитимира и самата прокуратура. Така че това е закономерен резултат от всичко случило се до момента", посочи Румен Падев

Премиерът Стефан Янев определи искането на правосъдния министър Янаки Стоилов като усещане за справедливост.

"Усещането за справедливост трябва да бъде възстановено и българското общество да бъде спокойно и да знае, че съдебната система предоставя именно това - усещане за справедливост", каза министър-председателят Стефан Янев.

Според държавното обвинение обаче във всички 108 страници, внесени във Висшия съдебен съвет, право няма. Въпросът бил политически.

"Обидно е за правото и за държавността представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай Васил Божков. Всички знаем, че той санкциониран от американските власти по глобалния закон на "Магнитиски", коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Доц. Киселова: Не е малка вероятността Гешев да бъде отстранен

"Не е малка вероятността главният прокурор да бъде отстранен или да си тръгне сам". Това заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по к...

На този етап от Висшия съдебен съвет, който трябва да реши казуса, запазват мълчание. Юристи обаче прогнозират, че там няма да се съберат нужните 17 гласа "за".

"Моята прогноза е, че до такова решение няма да се стигне. Развива се непозната до момента процедура и тя е в посоката, че главният прокурор не е недосегаем главния прокурор", каза Антон Станков, бивш правосъден министър.

"Заложена в Конституцията, но неприлагана на практика, процедурата ражда и множество въпроси. Никъде не пише може ли едно такова решение да бъде обжалвано, или не. Може ли дисциплинарно уличеното лице, в случая главния прокурор, да се позовава на изтекли давности", коментира още Станков.

Каквото и да реши Висшият съдебен съвет, то може да се използва и спрямо председателите на Върховните касационен и административен съд. Проф. Огнян Герджиков нарече искането "удар във въздуха".

"Как си представяте същият Висш съдебен съвет, който само преди две години го избра, с много сериозно мнозинство, да се събере и 17 души да гласуват срещу него да го свалят? Аз това не мога да си го представя и не виждам какво толкова е направил той", заяви професорът.

И парламентът може да се намеси в процедурата за освобождаване на Иван Гешев

Няма срок, в който ВСС да се произнесе по искането на служебния правосъден министър за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Тов...

Нито в Закона за съдебната власт, нито в Конституцията има разписани срокове колко може да продължи процедурата по искане за предсрочно прекратяване на мандата на обвинител номер едно.

Междувременно Николай Хаджигенов от "Изправи се! Ние идваме!" декларира, че част от депутатите в сряда ще поискат изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков и на правосъдния Янаки Стоилов относно предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи като трудна задачата за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, но увери, че въпреки това, опит ще бъде направен.

Още по темата:

ЕК настоява да се свие влиянието на Гешев
Маджарова: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е политическо
Прокуратурата, Пеевски и кучето на нивата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика